Μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στη Γερμανία, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πολλά για να υπερηφανευτεί καθώς παρουσίασε στο Κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2017.

Ο Σόιμπλε έκανε λόγο για την ανεργία που είναι η χαμηλότερη από το 1990, όταν επανενώθηκε η Δυτική με την Ανατολική Γερμανία, αναφέρθηκε στην «υγιή» –όπως τη χαρακτήρισε –οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση των μισθών, καθώς και στην αύξηση των παροχών συνταξιοδότησης. Με βάση τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σχεδιάζει να διατηρήσει τον δανεισμό στο μηδέν και να μειώσει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ έως το 2020.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ, η οποία έχει δει τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος να αυξάνονται λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, έχει να παρουσιάσει ενόψει των γενικών εκλογών του 2017 οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης της οικονομίας. Επίσης, η ανεργία, η οποία τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε μόλις 6,1%, βρίσκεται σε χαμηλά 25ετίας.

Αυτή η βελτίωση στην οικονομία μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις λαϊκές αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί απέναντι στα μεγάλα κόμματα λόγω του Μεταναστευτικού.

Ηδη έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017 και αυξάνονται οι φωνές που ζητούν από τον Σόιμπλε να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων. Με τα δημόσια έσοδα να αναμένεται να αυξηθούν το 2020 στα 349 δισ. ευρώ ή κατά 10% σε σύγκριση με φέτος. Ολο και περισσότερα μέλη του κόμματος της Μέρκελ ζητούν μείωση στον φόρο εισοδήματος, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ο Σόιμπλε ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση των φόρων κατά 15 δισ. ευρώ.

Η πορεία της οικονομίας της Γερμανίας βρίσκεται σε αντίθεση με αυτή της Γαλλίας και της Ιταλίας, που είναι οι άλλες δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Το δεύτερο φετινό τρίμηνο η ανάπτυξη στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε 0,4%, ενώ ήταν μηδενική στις δύο αυτές χώρες.

© Bloomberg News