Πέντε προτάσεις για τα κανάλια και τις άδειες, διατύπωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ποταμιού προτείνει:

– Το ΕΣΡ ενισχύεται ως η μόνη αρχή αδειοδότησης και εποπτείας. Τα κριτήρια για την άδεια είναι οικονομικά αλλά και ποιοτικά. Η δυνατότητα πώλησης ή ενοικίασης των αδειών υπόκειται στην έγκριση του ΕΣΡ.

– Τέλος στην κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση των καναλιών από τις Τράπεζες (δάνεια παίρνουν μόνο όσοι πληρούν επιχειρηματικές – και όχι πολιτικές – προϋποθέσεις).

– Όσοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα τα δημόσια έργα και τις προμήθειες του δημοσίου δεν μπορούν να κατέχουν τηλεοπτικό σταθμό.

– Ο αριθμός των αδειών καθορίζεται από τις δυνατότητες της τεχνολογίας και όχι από τους υπουργούς (η Αυστρία με λιγότερο πληθυσμό από εμάς έχει 9 σταθμούς εθνικής εμβέλειας και η Κύπρος 7)!

– Τα κανάλια καταβάλουν στο δημόσιο (εκτός από το αντίτιμο της άδειας) και το 1% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους. Λεφτά που πάνε κατά προτεραιότητα σε δαπάνες για την Παιδεία.

Όπως εξηγεί ο κ. Θεοδωράκης οι προτάσεις του εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερα λεφτά για την κοινωνία και απεξάρτηση της τηλεόρασης από τους πολιτικούς.

«Αυτές είναι οι πέντε – άμεσα εφαρμόσιμες – προτάσεις του Κινήματος μας, για τα κανάλια. Το σπάσιμο άλλωστε των τριγωνικών σχέσεων πολιτικών – τραπεζιτών – καναλαρχών ήταν πρόταση μου από την πρώτη κιόλας ομιλία μου στη Βουλή, στις 10 Φεβρουαρίου του 2015», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «τότε ο κ. Τσίπρας κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι του και τώρα η κυβέρνησή του, με στρατιωτικά ράντζα και αστυνομικές περιπολίες, προσπαθεί να δώσει μια επίφαση σοβαρότητας και αυστηρότητας στην διαβλητή και χαοτική διαδικασία που επέβαλε».