Η έναρξη της διαδικασίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ είναι σαν να σβήνεις τις μηχανές ενός αεροπλάνου: κάνε το καλύτερα εφόσον βλέπεις τον διάδρομο του αεροδρομίου. Διαφορετικά, ο κίνδυνος καραδοκεί για όλους τους εμπλεκόμενους. Με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο περιγράφει στο Reuters ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος το Brexit.

Στο ίδιος ύφος, ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να βγει αλώβητη από όλη αυτή τη διαδικασία. «Δεν μπορεί να κρατήσει τα καλά της συμμετοχής στην ΕΕ χωρίς να αναλάβει την ευθύνη των σοβαρών επιπτώσεων του Brexit για την Ένωση».

Ενόσω η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκεντρώνει τους υπουργούς τους για να οργανώσουν τη στρατηγική του Brexit, ο Γκάμπριελ στέλνει σαφές μήνυμα ότι εάν δεν υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός, και ακολουθήσουν και άλλα κράτη-μέλη τον ίδιο δρόμο, τότε η Ευρώπη «θα πάρει την κάτω βόλτα».

«Το Brexit είναι άσχημο, αλλά δεν θα μας βλάψει τόσο οικονομικά. Είναι περισσότερο πρόβλημα ψυχολογικό και τεράστιο πολιτικό πρόβλημα», τόνισε ο γερμανός αντικαγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όσο για την Άνγκελα Μέρκελ, πηγή δήλωσε στο Reuters ότι μπορεί η γερμανίδα καγκελάριος να μη θέλει να δει τη Βρετανία να βγαίνει από την ΕΕ, ακολουθεί ωστόσο μία πραγματική στάση εστιάζοντας στην ανάγκη να παραμείνει το υπόλοιπο ευρωπαϊκό μπλοκ ενωμένο.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας πριν από το τέλος του έτους. Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να σχεδιάσει με προσοχή τη διαπραγματευτική της τακτική, ώστε να αποφύγει τους επονείδιστους όρους για την αποχώρησή της.