Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε πολλή σπέκουλα με το σενάριο ότι η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα χρησιμοποιούσε την ομιλία της στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή προκειμένου να ανακοινώσει μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία. Κάποιοι μάλιστα υποστήριζαν ότι η Γέλεν θα μιλήσει ακόμη και για προσθήκη νέων εργαλείων στο οπλοστάσιο της Fed, όπως η αύξηση του στόχου του πληθωρισμού ή οι αγορές μη κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Αντί για όλα αυτά, η Γέλεν δεν έβγαλε μεγάλες ειδήσεις, απλώς περιορίστηκε να σχολιάσει οικεία για την ίδια θέματα. Μίλησε δηλαδή για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ΗΠΑ, στάθηκε ιδιαίτερα «στη συνεχιζόμενη καλή απόδοση της αγοράς εργασίας όπως επίσης στις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό», διαπιστώσεις που ενίσχυσαν την υπόθεση για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed. Και επιπλέον επισήμανε ότι το σετ εργαλείων πολιτικής της Fed εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο.

Στο φλέγον πάντως θέμα των επιτοκίων, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες δεν εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ήρθε η ώρα για την επόμενη αύξηση. Εκτιμούν ότι με την ομιλία της η Γέλεν θέλησε να προετοιμάσει το έδαφος για αύξηση τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Εν ολίγοις θεωρούν ότι η Γέλεν έκανε το σωστό, αφού δεν χρειάζεται να βιάζεται. Και αντί να περιμένει κάποιος από την ίδια να κάνει στο μέλλον περισσότερα, εκείνοι που νοιάζονται για την ευημερία της παγκόσμιας οικονομίας καλό θα είναι να εργαστούν σκληρότερα, προκειμένου να μετατοπίσουν τα φώτα από τις κεντρικές τράπεζες προς τη βελτίωση της απόδοσης από τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Χωρίς μια τέτοια στροφή, οι προηγμένες οικονομίες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να πετύχουν υψηλότερη ανάπτυξη, δίχως ωστόσο να έχουν τα όπλα για να πετύχουν τον στόχο τους.

© Bloomberg News

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.