«Wir schaffen das» (Θα τα καταφέρουμε): η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε από την Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον περασμένο Ιούλιο, ύστερα από ένα κύμα επιθέσεων στη Γερμανία που έθεσαν υπό αμφισβήτηση την πολιτική της για το Προσφυγικό. Εξαιτίας εκείνης της φράσης, η δημοτικότητά της κατρακύλησε, εκείνη ωστόσο δεν την αποκήρυξε. Οπως δεν αποκήρυξε την πεποίθησή της ότι η Ευρώπη έχει υποχρέωση να δεχθεί έναν αριθμό προσφύγων και ότι η χώρα της πρέπει να δώσει το παράδειγμα, φιλοξενώντας ακόμη και ένα εκατ. πρόσφυγες τον χρόνο.

Τελικά στη Γερμανία έφτασαν πέρυσι λιγότεροι από ένα εκατ. άνθρωποι και φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 300.000. «Αν έρθουν περισσότεροι θα δεχθούμε πίεση, θα βρεθούμε σε καθεστώς κρίσης» είπε ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετανάστευσης Φρανκ-Γιούργκεν Βάισε. Οι μετριοπαθείς προβλέψεις του δεν εμπόδισαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να ασκήσει κριτική στους Χριστιανοδημοκράτες επειδή υποτίμησαν την προσφυγική κρίση. «Πάντα έλεγα ότι είναι αδιανόητο να δέχεται η Γερμανία ένα εκατ. πρόσφυγες κάθε χρόνο» είπε σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στο κανάλι ZDF. Και χθες συνέχισε: «Υπάρχουν όρια στη δυνατότητα ενσωμάτωσης που έχει μια χώρα». Εξαιτίας της εισροής προσφύγων, η Γερμανία έχει 300.000 επιπλέον μαθητές, τους οποίους αδυνατεί να ενσωματώσει.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, σε δική της συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD υπερασπίστηκε την απόφαση του περσινού καλοκαιριού. Με τη φράση «Θα τα καταφέρουμε» είπε «ήθελα να στείλω ένα σαφές μήνυμα: αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και όπου υπάρχει κάποιο εμπόδιο στον δρόμο μας το ξεπερνάμε». Το διάστημα του έτους που μεσολάβησε έγιναν σημαντικά πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή. «Είμαστε σε εντελώς διαφορετική θέση από ό,τι πριν από έναν χρόνο», είπε η καγκελάριος. Ψηφίστηκε ο «νόμος περί ενσωμάτωσης» που διαμόρφωσε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, προσλήφθηκαν χιλιάδες πρόσθετοι υπάλληλοι για να επανδρώσουν την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, ενισχύθηκε οικονομικά η τοπική αυτοδιοίκηση. «Ολα αυτά τα αποφασίσαμε από κοινού», συμπλήρωσε η Μέρκελ αφήνοντας αιχμές κατά του Σοσιαλδημοκράτη κυβερνητικού εταίρου της, τον Γκάμπριελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε στο σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. «Υπάρχουν ορισμένες χώρες που δεν συμμετέχουν, άλλες που είναι ανοιχτές. Πρέπει να βρεθεί μια κοινή λύση, κατά την οποία ο καθένας θα συμμετέχει με το μερίδιό του» είπε. Ενα πράγμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, τόνισε η Μέρκελ: «Να λένε κάποιες χώρες ότι δεν θέλουν γενικά μουσουλμάνους, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι ή όχι».

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό «εκτιμήθηκε από όλες τις χώρες ως σωστή και σημαντική», είπε η γερμανίδα καγκελάριος μετά τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με μία σειρά από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Οι δύο τηλεοπτικές «θερινές συνεντεύξεις» των Μέρκελ και Γκάμπριελ βάζουν τη Γερμανία σε προεκλογική τροχιά για το 2017 με αιχμή το Μεταναστευτικό. Ουσιαστικά ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης θέλει να αξιοποιήσει το Προσφυγικό για να κερδίσει πόντους ενόψει των βουλευτικών εκλογών το 2017, καθώς και των περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν στο Βερολίνο και στο ανατολικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία. Κριτική για το ίδιο θέμα ασκήθηκε στη Μέρκελ και από τον Μάρκους Σέντερ, στέλεχος των Χριστιανοσοσιαλιστών, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γερμανία όχι απλώς δεν πρέπει να δεχθεί τις οικογένειες των προσφύγων την επόμενη τριετία, αλλά πρέπει και να στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πίσω στις χώρες τους.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

«Δεν θα βάλω ποτέ την Τουρκία στην ΕΕ»

Ο γερμανός αντιπρόεδρος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει την Τουρκία να εντάσσεται στην ΕΕ – όσο τουλάχιστον κρατά η πολιτική του σταδιοδρομία. Ακόμη κι αν η Αγκυρα εκπληρώσει αύριο όλα τα κριτήρια που της έχουν ζητηθεί, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να δεχθεί στους κόλπους της την Τουρκία.