Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται από χθες στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη φιλοδοξία της Βρετανίας να διατηρήσει το προνομιακό καθεστώς πρόσβασης των τραπεζών της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, όταν εγκαταλείψει την ΕΕ.

Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Margarita Marques άφησε να εννοηθεί ότι οι τράπεζες με έδρα τη Βρετανία θα μπορούσαν αντί να κρατήσουν τα λεγόμενα «δικαιώματα διαβατηρίου» που διέπουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ, να καταλήξουν σε ένα μοντέλο το οποίο θα μοιάζει περισσότερο με εκείνο των ελβετικών τραπεζών.

Το μέλλον τους «εξαρτάται από το μοντέλο της σχέσης που η Βρετανία σκοπεύει να διατηρήσει με την ΕΕ», απάντησε σε ερώτηση του Bloomberg. «Για παράδειγμα, οι ελβετικές τράπεζες δεν έχουν δικαιώματα διαβατηρίου, αλλά βασίζονται σε θυγατρικές» εντός της ΕΕ, συμπλήρωσε η υφυπουργός.

Τα παραπάνω συμφωνούν με την άποψη την οποία εξέφρασε ο γερμανός βουλευτής Michael Fuchs, του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, ο οποίος είπε την Τρίτη ότι τα δικαιώματα διαβατηρίου «δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Σε αντιδιαστολή με τον αρχικό αρνητικό αντίκτυπο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Brexit, οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανέκαμψαν τον τελευταίο μήνα. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο πανικός που κατέλαβε τους καταναλωτές αμέσως μετά το δημοψήφισμα έχει υποχωρήσει, καθώς θεσμοί όπως η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν αναλάβει αποφασιστική δράση και τα αποτελέσματα γίνονται μέρος της ζωής» δήλωσε ο Stephen Harmston, αναλυτής του YouGov σε έκθεση του οποίου αποτυπώνεται ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μετά τα χαμηλά τριετίας όπου βρέθηκε ο σχετικός δείκτης τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ, για ορισμένους στη Βρετανία το Brexit δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό είναι το συμπέρασμα ρεπορτάζ της Jill Ward από το Hartlepool της Βόρειας Αγγλίας. «Το Brexit δεν θα φέρει καμία διαφορά σε εμάς» αναφέρει η Sharon Marshall, 53 ετών, άνεργη. «Μπορεί στις διακοπές, αλλά ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει διακοπές;» καταλήγει.

© Bloomberg News