Ακόμη και στα 11 δισ. δολάρια μπορεί να φτάσει το συνολικό οικονομικό κόστος από τον σεισμό που χτύπησε την περιοχή Ούμπρια της Ιταλίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Από τον σεισμό έντασης 6,2 ρίχτερ στην Ούμπρια έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι, πολλές πόλεις χτυπήθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ μελέτη της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας εκτιμά ότι οι απώλειες για το σύνολο της οικονομίας θα φτάσουν στο ακραίο σενάριο ακόμη και των 11 δισ. δολαρίων.

Χαμηλότερο, ωστόσο, θα είναι το κόστος για την αντασφαλιστική αγορά. Και αυτό, καθώς το ποσοστό των ιταλών ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν ασφάλεια κατά σεισμού είναι από τα χαμηλότερα ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες. Το 2014, η ασφάλιση κυμαινόταν στο 1,9% του ιταλικού ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Swiss Re. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 3,3% του ΑΕΠ στη Γαλλία, το 3,4% στη Γερμανία και το 8,1% στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της PricewaterhouseCoopers.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2009, όταν ένας επίσης καταστροφικός σεισμός είχε πλήξει το Αμπρούτσο, αποζημιώθηκε μόλις το 2% της οικονομικής ζημιάς. Τότε, ο σεισμός, παρόμοιας έντασης με τον πρόσφατο στην Ούμπρια (6,2 ρίχτερ), είχε αφήσει πίσω του 308 νεκρούς.

Εντός δώδεκα εβδομάδων από σήμερα, η Ιταλία υπολογίζεται ότι θα έχει ακριβή εικόνα για τις ζημιές και θα είναι σε θέση να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης αίτημα βοήθειας. Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις, τόσο της Assicurazioni Generali, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Ιταλίας, όσο και της γερμανικής Allianz, οι αξιώσεις θα είναι περιορισμένες επειδή τα περισσότερα από τα σπίτια στις πληγείσες περιοχές δεν ήταν ασφαλισμένα για σεισμούς.

«Είναι τραγικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ασφαλισμένοι, αν και δεν αποτελεί μυστικό ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να χτυπηθεί από σεισμό» αναφέρει ο Στέφαν Σούερμαν, αναλυτής της Vontobel Securities.

© Bloomberg News