Οι άστεγοι απομακρύνονται καταναγκαστικά ακόμη και βίαια μέσα στη νύχτα από τουριστικές περιοχές του Ρίο ντε Τζανέιρο, εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενεί η πόλη, όπως καταγγέλλει βραζιλιάνικη μη κυβερνητική οργάνωση, όμως οι αρχές διαβεβαιώνουν αντίθετα πως οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας με τη θέλησή τους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας προτείνουν τη μεταφορά κάποιων από τους άστεγους της πόλης—ο αριθμός τους υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 5.500—σε κέντρα φιλοξενίας σε μεγάλη απόσταση από τα στάδια όπου διεξάγονται οι ΟΑ, εξήγησε εκπρόσωπος της οργάνωσης Project Ruas.

Αργά τη νύχτα, όμως, η αστυνομία αναγκάζει βίαια τους άστεγους να εγκαταλείψουν το νότιο τμήμα της πόλης, όπου βρίσκονται η παραλία Κοπακαμπάνα και οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προσθέτει ο εκπρόσωπος της ίδιας οργάνωσης.

Καταγγελίες και για ξυλοδαρμούς

«Οι άστεγοι απομακρύνονται καταναγκαστικά. Εχουμε λάβει καταγγελίες για ξυλοδαρμούς» κάποιων από αυτούς, τόνισε ο Μουρίλο Σαμπίνου, ο εκπρόσωπος της Project Ruas.

«Δημιουργείται η αίσθηση πως (ο δήμος) προσπαθεί να καθαρίσει τους δρόμους, για να μην φαίνεται ότι υπάρχει τόσο μεγάλη φτώχεια στο Ρίο», εξήγησε.

Εκπρόσωπος του δήμου του Ρίο ντε Τζανέιρο αντέτεινε ότι προσφέρεται καταφύγιο στους άστεγους για να μην είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

«Το ό,τι προσφέρεται καταφύγιο στους άστεγους είναι κοινή πρακτική. Δεν έχω ενημερωθεί για (σ.σ. βίαιες ή αναγκαστικές) απομακρύνσεις (άστεγων) που να σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», επέμεινε.