Δραστικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Βρετανίας μετά το Brexit έλαβε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ. Τα μέλη της τράπεζας ψήφισαν ομόφωνα να μειώσουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε στερλίνες κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό. Επίσης η τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση του υπάρχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 60 δισ., ώστε αυτό να φτάσει συνολικά τα 435 δισ. στερλίνες (512 δισ. ευρώ). Η ποσοτική αυτή χαλάρωση θα αφορά αγορές κρατικών ομολόγων. Ακόμη, μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα αγοραστούν εταιρικά ομόλογα αξίας έως 10 δισ. στερλινών, ενώ θα υιοθετηθεί και πρόγραμμα φθηνού δανεισμού προς τις τράπεζες ύψους 100 δισ. στερλινών.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για σημαντική μείωση της ανάπτυξης της Βρετανίας το επόμενο διάστημα, τότε η τράπεζα είναι έτοιμη να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας υποβάθμισε σημαντικά τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2017, από 2,3% στο 0,8%. Επίσης υποβάθμισε τις προβλέψεις για ανάπτυξη του 2018 από το 2,3% στο 1,8%. Οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων βασίζονται στις εκτιμήσεις για εξασθένηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης. Εκτιμά επίσης ότι φέτος και του χρόνου να μειωθούν σημαντικά εκτός από τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι επενδύσεις στην αγορά κατοικιών. Η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος, στο 2%. Για το τρέχον τρίμηνο προβλέπει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά μόλις 0,1%. Με την ανακοίνωση της νέας νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και ιδιαίτερα της μείωσης των επιτοκίων που ήταν η πρώτη μετά το 2009, η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Η στερλίνα υποχώρησε στα 1,178 ευρώ και στα 1,314 δολάρια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας επιθυμεί να εφαρμόσει σειρά από μέτρα επειδή θεωρεί ότι η οικονομία της Βρετανίας θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα μετά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση» ανέφερε ο Πίτερ Φρανκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria στο Λονδίνο.

© Bloomberg News