Μετά την Εθνική Ανδρών, η οποία αποκλείστηκε από τον πρόσφατο Euro, το ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει το οδυνηρό Grexit και από το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από είκοσι χρόνια δεν θα έχει εκπρόσωπο στη φάση των ομίλων. Είχε συμβεί στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1996-97, όταν είχε νικήσει (1-0) τη Ρόζενμποργκ στο ΟΑΚΑ, αλλά είχε ηττηθεί (3-0) στον επαναληπτικό του Τρόντχαϊμ. Ηλθε το πλήρωμα του χρόνου να το υποστούν δύο άλλες ελληνικές ομάδες και μάλιστα το ίδιο βράδυ.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε (1-0) από τη Χάποελ Μπερ Σεβά στο Ισραήλ γνωρίζοντας τον πιο ταπεινωτικό αποκλεισμό στη σύγχρονη ιστορία του –έπειτα μάλιστα από 17 παρουσίες στη φάση των χρυσοφόρων ομίλων –ενώ ο ΠΑΟΚ έχασε μέσα από τα χέρια του (1-2) την πρόκριση στην Τούμπα από τον Αγιαξ και έτσι αμφότερες οι ελληνικές ομάδες είναι αναγκασμένες να διεκδικήσουν την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μέσω των πλέι οφ. Ελπίζοντας, βέβαια, να μην έχουν την ίδια τύχη με το Τριφύλλι, που μετά τον αποκλεισμό από τη Ρόζενμποργκ είχε μείνει εκτός ομίλων από τη Λέγκια Βαρσοβίας στον προκριματικό γύρο του τότε Κυπέλλου UEFA.

Στην έδρα της άσημης Μπερ Σεβά οι πρωταθλητές Ελλάδας εμφάνισαν το φτωχότερο αγωνιστικό πρόσωπο των τελευταίων ετών, δεν απείλησαν την εστία του Νταβίντ Γκόρες έχοντας όλες κι όλες τρεις στις δέκα τελικές προσπάθειες (χωρίς την παραμικρή ευκαιρία) και δέχτηκαν το καταδικαστικό γκολ στο 79′ έπειτα από εξαιρετικό διαγώνιο σουτ του Σιρ Τζέντεκ. Το πρεστίζ του συλλόγου δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, ενώ και σε οικονομικό επίπεδο η ζημιά είναι τεράστια, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η είσοδος στους ομίλους εξασφαλίζει 12 εκατ. ευρώ, που αυξάνονται σημαντικά από το market pool (πάγιο ποσό ανά χώρα, βάσει εμπορικών κριτηρίων) και τα μπόνους για κάθε νίκη (1,5 εκατ.) και ισοπαλία (500.000 ευρώ), καθώς και από τυχόν προκρίσεις.

Αμέσως μετά το ερυθρόλευκο ναυάγιο στο Ισραήλ, το κλίμα για τον προπονητή του Ολυμπιακού Βίκτορ Σάντσεθ ήταν πολύ βαρύ, καθώς ο ισπανός τεχνικός χρεώνεται σε σημαντικό ποσοστό την αποκαρδιωτική εικόνα της ομάδας του επί 180 λεπτά. Πάντως ο ίδιος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τον αποκλεισμό. Η θέση της διοίκησης εκφράζεται στο σύνθημα «Ξεκινάμε από την αρχή», που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας και προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ.

Χάποελ Μπερ Σεβά: Γκόρες, Μπίτον, Βίτορ, Τζέντεκ, Νταβιτζάντα, Χομπάν, Μπρουν (66′ Ράντι), Ογκου, Μέλικσον (83′ Τάχα), Μπάρντα (61′ Λούσιο), Νουακέμε.

Ολυμπιακός: Καπίνο, Φιγκέιρας (51′ Μανιάτης), Μποτία (81′ Πουλίδο), Ντα Κόστα, Ντε λα Μπέγια, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Ντομίνγκες (60′ Μαζουακού), Ιντέγε.