O Τόμας Φρίντμαν μιλά για τους Wall People και τους Web People. H πραγματική αντιπαράθεση στην Αμερική, έγραφε τις προάλλες στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», δεν είναι πλέον ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς, αλλά ανάμεσα στους «Ανθρώπους του Τείχους» και τους «Ανθρώπους του Διαδικτύου». Οι πρώτοι νομίζουν ότι θα σταματήσουν τον ρου της Ιστορίας με τείχη: ο Τραμπ θέλει να αντιμετωπίσει με τον τρόπο αυτό τους μετανάστες, ο Σάντερς το ελεύθερο εμπόριο. Οι δεύτεροι αντιλαμβάνονται ότι μόνο τα ανοιχτά συστήματα δίνουν τη λύση. Χωρίς να είναι πάντα φανατικοί: η Χίλαρι, ας πούμε, αποκηρύσσει σήμερα συμφωνίες που μέχρι πρόσφατα υποστήριζε.

Ο «Εκόνομιστ», πάλι, χρησιμοποιεί την εικόνα της κινητής γέφυρας. Στον σημερινό κόσμο, γράφει στο τελευταίο του τεύχος, δεν αντιπαρατίθενται πια οι δεξιοί με τους αριστερούς, αλλά αυτοί που θέλουν τη γέφυρα του κάστρου πάνω κι εκείνοι που τη θέλουν κάτω. Στην Ευρώπη, τα κόμματα της πρώτης κατηγορίας έχουν σήμερα διπλάσια δύναμη σε σχέση με το 2000 και συμμετέχουν σε εννιά κυβερνήσεις. Η μεγαλύτερή τους επιτυχία ήταν το Brexit, το οποίο υποστηρίχθηκε τόσο από ακροδεξιούς πολιτικούς όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ όσο και από ακροαριστερούς διανοουμένους όπως ο Ταρίκ Αλί. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειαζόταν μια γερή κλωτσιά στον κώλο» λέει εύγλωττα ο τελευταίος στη «Λιμπερασιόν».

Η έξαρση της τρομοκρατίας ενισχύει τους οπαδούς των τειχών. Ποιος επιμένει σήμερα στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων; Η κεντροδεξιά Ανγκελα Μέρκελ. Και ποιος την καταγγέλλει; Η αριστερή Σάρα Βάγκενκνεχτ, επίσης οπαδός του Brexit. Και πρώην συνοδοιπόρος του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι που τον πρόδωσε για τον Λαφαζάνη.

Η αλήθεια είναι ότι οι ετικέτες Αριστερά και Δεξιά χρησιμοποιούνται πλέον λιγότερο για να ξεκαθαρίζουν ιδεολογικές θέσεις και περισσότερο για να παραπλανούν τους ψηφοφόρους. Υπάρχουν όμως πάντα και οι ιδεοληπτικοί. Πάρτε αυτά που γίνονται στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την παιδεία. Αντί οι αρμόδιοι υπουργοί να προσπαθούν να ανεβάσουν το επίπεδο των δημόσιων σχολείων, έχουν βαλθεί να κατεβάσουν το επίπεδο των ιδιωτικών –στο όνομα της καταπολέμησης των προνομίων, φυσικά. Γι’ αυτό επιτίθενται στην αριστεία, γι’ αυτό βάζουν συνεχώς εμπόδια στη λειτουργία των Πρότυπων – Πειραματικών Σχολείων, γι’ αυτό επιχειρούν τώρα ξανά να θεσπίσουν τη μονιμοποίηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και να περιορίσουν τις πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων. Στους «Ανθρώπους του Τείχους» δεν αρέσει η κίνηση των ανθρώπων, μέσω της διαρκούς αξιολόγησής τους, και η κίνηση των ιδεών, μέσω της διαρκούς επαφής με καινούργια ρεύματα και ιδέες. Θέλουν κλειστούς ορίζοντες, για να είναι πιο ελεγχόμενοι. Θέλουν μέτριους ανθρώπους, για να είναι πιο εύπιστοι.

Υπάρχει περίπτωση οι Wall People να επικρατήσουν; Κάποτε το θεωρούσαμε απίθανο. Αλλά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ απίθανη τη θεωρούσαμε. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Και τα στρατόπεδα ευδιάκριτα. Από τη μια πλευρά, ο Τραμπ, η Λεπέν, ο Πούτιν, οι έξαλλοι της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Από την άλλη, ο Τζάστιν Τριντό, η Χίλαρι Κλίντον, ο Εμανουέλ Μακρόν. Οσο για τον έλληνα Πρωθυπουργό, είναι εκτός συναγωνισμού, αποτελεί ένα στρατόπεδο από μόνος του.