Μηδενίστηκε η ανάπτυξη στη Γαλλία το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ενώ η αύξηση του ΑΕΠ στην Ισπανία ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Πρόκειται για εξελίξεις που σηματοδοτούν την ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το φρένο αυτό στην ανάπτυξη καταγράφηκε προτού οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στη Γαλλία ήταν μηδενική τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο ενώ οι προβλέψεις οικονομολόγων που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα του Bloomberg έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 0,2%. Είναι ενδεικτικό ότι η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είχε διαμορφωθεί το πρώτο φετινό τρίμηνο σε 0,7%. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποδίδεται πάντως στις απεργίες που έγιναν σε διυλιστήρια της χώρας το διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα να μην αυξηθεί όσο αναμενόταν το ΑΕΠ. Το Παρίσι εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ανάπτυξη φέτος θα φθάσει στη χώρα το 1,5%.

Η ανάπτυξη στην Ισπανία διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε μόλις 0,7%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat σε ολόκληρη την ευρωζώνη η ανάπτυξη διαμορφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε μόλις 0,3%. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήταν 0,6%.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια εικόνα της οικονομίας πριν από την επίδραση του Brexit» σχολίασε ο Ζιλ Μοέκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Bank of America Merrill Lynch. Ο ίδιος σημειώνει ότι τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την κατάσταση της οικονομίας μετά το Brexit. «Η ΕΚΤ ενδιαφέρεται περισσότερο για τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου για να δει εάν υπάρχουν σημάδια ότι έχει υπάρξει πλήγμα από το Brexit» ανέφερε.

Πάντως μελέτες και αναλύσεις δείχνουν ότι μέχρι στιγμής η επίδραση του Brexit στην οικονομία της ευρωζώνης είναι σχετικά περιορισμένη. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης ότι το Brexit μπορεί να μειώσει στο μισό την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

© Bloomberg News