Βήμα προς αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια μέσα στο 2016 έκαναν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Η Fed άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η αύξηση να γίνει τον Σεπτέμβριο, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι σίγουρο. Η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν θα έχει την ευκαιρία να δώσει κάποια ένδειξη στις αγορές όταν θα μιλήσει στη συνάντηση που θα διοργανώσει η κεντρική τράπεζα στις 26 Αυγούστου στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ.

Τα στελέχη της Fed θεωρούν πλέον ότι οι κίνδυνοι για την αμερικανική οικονομία έχουν μειωθεί και ότι η απασχόληση έχει παρουσιάσει αύξηση. Εξακολουθούν πάντως να ανησυχούν για τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οπως σημειώνουν αναλυτές, η τακτική που ακολουθεί η Fed λειτουργεί σε δύο άξονες. Από τη μια πλευρά δίνει αισιόδοξο τόνο στις αγορές, κάνοντας λόγο για βελτίωση της οικονομίας, αλλά από την άλλη πλευρά δίνει περιθώριο στη Fed να καθυστερήσει και άλλο την αύξηση των επιτοκίων εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού ή εάν η οικονομία των ΗΠΑ δεχθεί πλήγμα από τις διεθνείς εξελίξεις.

Οπως λέει ο Ρομπέρτο Πέρλι, στέλεχος της Cornerstone Macro και πρώην στέλεχος της Fed, η δήλωση της κεντρικής τράπεζας σημαίνει: «Εξετάζουμε να κάνουμε κίνηση (μείωσης των επιτοκίων) τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη οριστικά κάτι τέτοιο».

Τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία ευνοούν τη Fed. Οι προσλήψεις εργαζομένων αυξήθηκαν τον Ιούνιο έπειτα από βουτιά τον Μάιο. Επίσης, παρά την απόφαση για Brexit οι αντιδράσεις των αγορών ήταν σε γενικές γραμμές συγκρατημένες.

Η επόμενη συνάντηση των μελών της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 20 και 21 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα γίνει μία ακόμη συνάντηση την εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και στη συνέχεια άλλη μία συνάντηση τον Δεκέμβριο.

© Bloomberg News