Στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon Communications συμφώνησε να πουλήσει τις βασικές διαδικτυακές δραστηριότητές της η Yahoo! Inc. έναντι συνολικού ποσού 4,8 δισ. δολαρίων. Με τον τρόπο αυτόν πέφτει η αυλαία στην ανεξάρτητη πορεία δύο δεκαετιών που ακολούθησε η αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε μείνει πίσω από μεγάλους της αντιπάλους όπως η Google.

Μετά τη συμφωνία η Verizon θα προσθέσει στις υπηρεσίες της και αυτές της Yahoo, τις οποίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κάθε μήνα περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο χρήστες. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η προβολή ειδήσεων. Η Verizon θα πληρώσει μετρητά για τις διαδικτυακές υπηρεσίες της Yahoo στα πλαίσια συμφωνίας που περιλαμβάνει και την απόκτηση ακινήτων της τελευταίας. Η Yahoo θα ενοποιηθεί με την AOL η οποία ανήκει επίσης στη Verizon.

Η αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα αποκτήσει και άλλα στοιχεία ενεργητικού της Yahoo όπως είναι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από κινητά τηλέφωνα και τεχνολογία που επιτρέπει τη μετάδοση διαφημίσεων σε φορητές συσκευές.

Στο ξεκίνημά της η Yahoo χρησιμοποιούνταν από τους περισσότερους χρήστες που τότε ανακάλυπταν το Διαδίκτυο. Στη συνέχεια όμως άρχισε να κερδίζει περισσότερο έδαφος η Google η οποία πήρε τα ηνία στις αναζητήσεις δεδομένων μέσω του Διαδικτύου. Η Google κατάφερε να κερδίσει περισσότερους χρήστες και διαφημιστές, ενώ η Yahoo δεν κατάφερε να ακολουθήσει.

Οταν ολοκληρωθεί το ντιλ η Yahoo θα αλλάξει το όνομά της. Η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει συμμετοχές στην Alibaba Group Holding και στην Yahoo Japan Corp, με συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση περίπου 40 δισ. δολαρίων. Η Yahoo ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει μετρητά στους μετόχους της και ότι θα ανακοινώσει σύντομα σχέδια για άλλες πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού.

© Bloomberg NewS