Δώρο ακόμη και την επίπλωση έχουν φθάσει να δίνουν οι κατασκευαστές των νεόδμητων κατοικιών στο Λονδίνο προκειμένου να αναθερμάνουν τη ζήτηση για το real estate της βρετανικής πρωτεύουσας που ειδικά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος έχει παγώσει.

Στο Διαδίκτυο συναντά πλέον κανείς αγγελίες στις οποίες κατασκευαστές καινούργιων κατοικιών προθυμοποιούνται να πληρώσουν τους φόρους μεταβίβασης, δίνουν δώρο την επίπλωση αξίας 20.000 στερλινών (26.800 δολαρίων) και την ευκαιρία να κερδίσουν οι αγοραστές μια δωρεάν θέση στάθμευσης.

Τυχαίο ή δείγμα των αυξανόμενων ενδείξεων ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πανάκριβη αγορά κατοικίας του Λονδίνου;

Οι εκθέσεις των αναλυτών κλίνουν προς τη δεύτερη εκδοχή. Σε ανάλυση που έστειλε χθες προς τους πελάτες της, η Societe Generale μιλάει για πιθανή πτώση 30% των τιμών των κατοικιών ενώ σύμφωνα με σημείωμα της Barclays οι βρετανοί κατασκευαστές θα ρίξουν σύντομα τις τιμές κατά 5%.

Εδώ και καιρό καταγράφεται υπερπροσφορά κατοικιών στην αγορά του Λονδίνου καθώς οι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις φουσκωμένες τιμές, που έχουν φουσκώσει κι άλλο έπειτα από τις πρόσφατες αυξήσεις της φορολογίας. Μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, ανάλυση της Deutche Bank επισήμαινε ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ήδη αρχίσει να ξεφορτώνονται ακίνητα καθώς βλέπουν ότι οι αποδόσεις τους μειώνονται κοντά στο μηδέν, τόσο λόγω των αυξήσεων σε μια σειρά από τέλη και εισφορές όσο και εξαιτίας των αλλαγών στον τομέα των χορηγήσεων. Αρκεί να επισημανθεί ότι τον Μάιο οι τιμές στην αγορά του Λονδίνου έπεσαν κατά 1,4%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση κατά την τελευταία πενταετία. Σημειωτέον ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών στο Λονδίνο, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί κατά 62% από το 2007, ακολουθούν καθοδική πορεία έπειτα από την καθιέρωση φόρου υπεραξίας για τους ξένους αγοραστές και υψηλότερων φόρων κατά τη μεταβίβαση.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους οι αγοραπωλησίες υποχώρησαν κατά 33% και διαμορφώθηκαν στις 5.947, σύμφωνα με στοιχεία της Molior London.© Bloomberg NewS