Μπορεί η Τερίζα Μέι να έχει άφθονο χρόνο μπροστά της προκειμένου να διαπραγματευθεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο οικονομικά στελέχη όπως ο Φίλιπ Γκαφ δεν διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια.

Ο επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρείας Convergex έχει ήδη βάλει μπροστά τις διαδικασίες μετακόμισης της εταιρείας του από το Σίτι στο Δουβλίνο, προκειμένου έτσι να διατηρήσει ανοιχτή πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ επιλέγοντας μια γειτονική χώρα που του εξασφαλίζει τέσσερα πλεονεκτήματα.

Την αγγλική γλώσσα, το κοινό νομικό σύστημα με τη Βρετανία, τη γεωγραφική εγγύτητα και το χαμηλότερο από άλλους προορισμούς κόστος, εξυπηρετώντας έτσι τις επιδιώξεις όσων θέλουν αφενός να έχουν τη βάση τους στην ΕΕ, αφετέρου να μην απομακρυνθούν πολύ από το νησί, αλλά ούτε και η απόφαση αυτή να τους επιβαρύνει υπέρμετρα. Μπορεί η συγκεκριμένη εταιρεία να απασχολεί μόνο 26 άτομα ως προσωπικό, αν ωστόσο κανείς λάβει υπόψη του ότι αντίστοιχες κινήσεις κάνουν αυτή την περίοδο εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα με έδρα το Σίτι και όχι μόνο, αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλο είναι για την Τερίζα Μέι το διακύβευμα.

Eταιρείες όπως η Convergex δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας πότε η Μέι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και πρώτη τους επιλογή είναι η Ιρλανδία, η οποία με τη σειρά της έχει λάβει το μήνυμα. Εδώ και εβδομάδες, οι Ιρλανδοί στρώνουν το κόκκινο χαλί στις εγκατεστημένες στο Σίτι χρηματοοικονομικές και τεχνολογικές εταιρείες, αλλά η εκστρατεία προσέλκυσης πήρε επίσημες διαστάσεις την Πέμπτη.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο Δουβλίνο ο Μάρτιν Σάναχαν, επικεφαλής της IDA Ireland, υπηρεσίας επιφορτισμένης με το καθήκον να εξασφαλίζει επενδύσεις, ανακοίνωσε ότι ξεκινά ευρεία διαφημιστική καμπάνια για να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της χώρας ως τόπου προσέλκυσης επιχειρήσεων. «Μια τυχόν εισορή τραπεζιτών από το Σίτι θα ήταν ό,τι μας χρειάζεται. Θα αγωνιστούμε για τη θέση της Ιρλανδίας όσο πιο σκληρά μπορούμε» ανέφερε ο Σάναχαν. Οι πρώτες μάλιστα ενδείξεις, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θετικές. Μέσα σε μερικές ημέρες από την ανακοίνωση του Brexit (23 Ιουνίου), η εταιρεία ήρθε σε επαφή με τους πελάτες της και στις τρεις εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από τότε έχει ήδη καταγράψει αυξημένα επίπεδα κινητικότητας.

© Bloomberg News