«Κρατικά κεφάλαια θα χρειαστούν ενδεχομένως προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πιο αδύναμες ιταλικές τράπεζες και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα».

Η δήλωση ανήκει στον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο και είναι ενδεικτική της αβεβαιότητας που συνεχίζει να επικρατεί γύρω από την τύχη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, καθώς Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με τη Ρώμη πάνω σε μια ρεαλιστική και κοινώς αποδεκτή λύση.

«Δεδομένου του κινδύνου ότι κάποια προβλήματα μπορεί να έχουν αντίκτυπο για την εμπιστοσύνη ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, δεν πρέπει να αποκλειστεί μια κρατική παρέμβαση» είπε χαρακτηριστικά ο Βίσκο κατά την ετήσια συνάντηση της Ενωσης Ιταλικών Τραπεζών στη Ρώμη.

Τρεις περίπου εβδομάδες μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ, τα απόνερα από την ανησυχία που έχει προκαλέσει στις αγορές γίνονται όλο και πιο αισθητά στον, ούτως ή άλλως, προβληματικό ιταλικό τραπεζικό κλάδο. Οι ιταλικές Αρχές πασχίζουν να βρουν λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της χώρας ύψους 360 δισ. ευρώ, ενώ εντείνονται οι πιέσεις από την ΕΚΤ προς τα πιστωτικά ιδρύματα να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβληματικά δάνεια που υπονομεύουν την αξιοπιστία τους.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι με μια κοινή δέσμευση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες» δήλωσε ο Βίσκο. Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν επεσήμανε ότι η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί με τη χρήση μέτρων που θα προσφέρει η αγορά. «Ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να είναι προληπτικής φύσης, σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε» προσέθεσε ο Παντοάν. Η Ρώμη εντείνει τις συζητήσεις της με τις Βρυξέλλες με στόχο την άμεση εξεύρεση ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης πρώτα της Monte Paschi και έπειτα και άλλων ιταλικών τραπεζών.

© Bloomberg News