Η αμερικανική οικονομία περιμένει σήμερα Παρασκευή τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση, η οποία όλοι ελπίζουν ότι θα δείχνει βελτίωση στα εργασιακά και μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς. Το ίδιο ελπίζουν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και οι επενδυτές προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και βελτίωση στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.

Η έκθεση για την απασχόληση του Ιουνίου θα δείξει εάν τα αρνητικά στοιχεία του Μαΐου που ανακοινώθηκαν πριν από έναν μήνα ήταν ένδειξη εξασθένησης της αγοράς εργασίας ή απλώς μια εποχική ανωμαλία.

Μετά την έκθεση του Μαΐου και τους φόβους για αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από το Brexit –σε συνδυασμό με την πιθανότητα για επιπλέον νομισματική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την τράπεζα της Ιαπωνίας και την τράπεζα της Αγγλίας -, οι αγορές θεωρούν ότι η Fed δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αυξήσεις επιτοκίων.

Υπό το πρίσμα αυτό μια έκθεση που θα δείχνει ενίσχυση της απασχόλησης στις ΗΠΑ θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την απόφαση νομισματικής πολιτικής που πρέπει να λάβει η κεντρική τράπεζα της χώρας. Ακόμη κι έτσι όμως, όλοι θα ήθελαν να δουν ενίσχυση της απασχόλησης. Μια βραχυπρόθεσμη αστάθεια στις αγορές είναι το μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσει η Fed για να δει βελτίωση των συνθηκών των αμερικανικών νοικοκυριών, ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος και βελτίωση των προοπτικών για ανάπτυξη.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO.

© Bloomberg News