Αντιμέτωπες με την προοπτική επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι δύο χώρες απέτυχαν επανειλημμένα να θέσουν υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά τους.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι καμία από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για να τηρηθούν οι κανονισμοί της ΕΕ περί ελλειμμάτων, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις. Σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα.

Οπως είπε ο επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, η Κομισιόν, που είναι ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θα υιοθετήσει «τα απαραίτητα» –όπως τα χαρακτήρισε –μέτρα πολύ σύντομα.

«Είναι μια δύσκολη απόφαση για την Κομισιόν» ανέφερε ο Βιντσένζο Σκαρπέτα που είναι αναλυτής της ομάδας ερευνών Open Europe. «Θα πρέπει να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχοντες κανονισμοί θα θεωρούνται ως αξιόπιστοι και στο να επιβληθούν οι κανονισμοί αυτοί χωρίς να προκληθεί πολιτική αναταραχή και να πληγεί η ανάπτυξη. Το να μην επιβληθεί πρόστιμο στην Ισπανία δεν θα αντιμετωπιστεί με καλό τρόπο σε χώρες όπως η Γερμανία, αλλά συνήθως η πολιτική αποδεικνύεται ότι είναι υπεράνω των κανόνων» προσέθεσε ο ίδιος.

Η Πορτογαλία αντιτίθεται πλήρως στην επιβολή κυρώσεων, είπε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μάριο Σεντένο μιλώντας χθες στη Λισαβόνα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας δεν θέλησε να κάνει κάποιο άμεσο σχόλιο, ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του Μοσκοβισί.

Η Ισπανία έχασε τον περσινό στόχο του ελλείμματος κατά σχεδόν 1%. Στη συνέχεια η Μαδρίτη κατάφερε να κερδίσει περιθώριο ενός ακόμη έτους για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Τώρα η Ισπανία προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει σε 3,6%, πριν να υποχωρήσει του χρόνου στο 2,9%.

© Bloomberg News