«Η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση. Την ίδια μέρα κατηγορούμαι και ως συνεχιστής του Σαμαρά και ως αντιτροϊκανός. Το μίσος τους τιμή μου» απαντά μέσω twitter ο Γ. Βαρουφάκης στις κατηγορίες που δέχεται μετά τις αποκαλύψεις του Τζ. Γκάλμπρεϊθ από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και από κυβερνητικά στελέχη.

Σε ό,τι αφορά δε το αίτημα της ΝΔ για Εξεταστική ο Γ. Βαρουφάκης σημειώνει με νόημα: «Εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν, αν δεν είχα plan B».

Οι αποκαλύψεις για το ελληνικό Σχέδιο Β ή «Σχέδιο Χ», που προετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, στο νέο βιβλίο του αμερικανού καθηγητή και στενού συνεργάτη του Γ. Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για τις ευθύνες της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο 2015, με τη ΝΔ να ξανασηκώνει ψηλά το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή.

Κατά των πρώην συντρόφων του

Την Τρίτη, η επέτειος του δημοψηφίσματος έδωσε την αφορμή να ανοίξουν και στόματα κυβερνητικών στελεχών για τους χειρισμούς και την στάση του καθενός εκείνη την περίοδο, με τον Γ. Βαρουφάκη να μπαίνει στο στόχαστρο.

Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως το Φεβρουάριο του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε να κλείσει η νέα κυβέρνηση τη συμφωνία που διαπραγματευόταν η προηγούμενη του Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση με τους όρους που είχε αποδεχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Οπως δήλωσε επίσης στην ΕΡΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμενε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.

Η απάντηση του Γ. Βαρουφάκη στις επιθέσεις των πρώην συντρόφων του ήρθε μέσω twitter: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροϊκανό. Το μίσος τους τιμή μου».