Η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπομονή, με δεδομένη την αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αυτής μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης της καγκελαρίου της Γερμανίας.

«Ο πολιτικός σεβασμός για τους βρετανούς φίλους μας σημαίνει ότι δεν πρέπει να επέμβουμε και πρέπει να δώσουμε στη Μεγάλη Βρετανία τον χρόνο που χρειάζεται», επισήμανε ο Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της Άγγελας Μέρκελ.

Ο Αλτμάιερ επισήμανε την απόφαση του Νάιτζελ Φάρατζ—του ηγέτη του δεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP)—να παραιτηθεί μετά την επίτευξη του στόχου που είχε θέσει, τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα, αλλά και την απόφαση του βουλευτή των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον, ενός από τους πλέον προβεβλημένους υποστηρικτές του Brexit, να μη διεκδικήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερίσα Μέι, η οποία θεωρείται η επικρατέστερη υποψήφια για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στον θώκο του πρωθυπουργού, δήλωσε χθες ότι το Λονδίνο πρέπει να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με ξεκάθαρες θέσεις και δεν πρέπει να βιαστεί να αρχίσει επίσημες συνομιλίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ μέσα στη χρονιά.

Αντιθέτως, ευρωπαίοι πολιτικοί καλούν τη Βρετανία να μην καθυστερήσει να ζητήσει την εφαρμογή του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση ενός κράτους μέλους έπειτα από διαπραγματεύσεις διετούς διάρκειας.