Την εκτίμηση ότι η ισοτιμία της στερλίνας θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο κι από το χαμηλό ρεκόρ 30ετίας που σημείωσε αμέσως μετά την ψήφο υπέρ του Brexit διατυπώνουν σχεδόν όλοι οι αναλυτές, οι οποίοι άλλαξαν τις προβλέψεις τους το διάστημα μετά το δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, από τις 36 προβλέψεις της έρευνας του Bloomberg οι 32 εκτιμούν ότι στα τέλη του χρόνου η ισοτιμία της στερλίνας θα βρίσκεται στα 1,30 δολάρια ή και χαμηλότερα, ενώ μόνο δύο προβλέπουν ράλι ανόδου σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Η μέση εκτίμηση είναι ακόμη πιο χαμηλή, βλέποντας την ισοτιμία της στερλίνας στα 1,25 δολάρια.

Πρόκειται για ποσοστό 6% χαμηλότερο από αυτό στο οποίο είχε διαμορφωθεί στις 5 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (1,3277 δολάρια) και κάτω από το χαμηλό 31ετίας (1,3121 δολάρια) που διαμορφώθηκε στις 27 Ιουνίου, καθώς οι διαπραγματευτές αφομοίωναν την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Παρά το διήμερο ράλι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου εξακολουθούσε να είναι 11% χαμηλότερη σε σύγκριση με αυτή που είχε διαμορφωθεί όταν έκλεισαν οι κάλπες στις 23 Ιουνίου. Το νόμισμα του Βρετανίας υποχώρησε περαιτέρω την Πέμπτη και την Παρασκευή, όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα ίσως προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Ετσι, η στερλίνα έπεσε άλλο 3% την περασμένη εβδομάδα.

«Η στερλίνα θα συνεχίσει να υφίσταται τις συνέπειες του Brexit» είπε ο Ρομπέρτο Μιάλιτς, στέλεχος στον τομέα συναλλάγματος της UniCredit SpA στο Μιλάνο, ο οποίος αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ισοτιμία στα τέλη του έτους και την τοποθέτησε στα 1,20 δολάρια.

Ωστόσο, παρότι η χαμηλότερη ισοτιμία αντανακλά την έλλειψη εμπιστοσύνης στην οικονομία μετά το δημοψήφισμα, ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει μαξιλάρι για να περιοριστούν τα αποτελέσματα του Brexit. Κι αυτό γιατί θα καταστήσει τις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου φθηνότερες. Ηδη, άλλωστε βοήθησε να ανακάμψει ο δείκτης του Χρηματιστηρίου FTSE 100 από την πτώση του μετά το Brexit.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρίσκονται, εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα οι εξελίξεις στην κούρσα διαδοχής του Συντηρητικού Κόμματος και άρα της πρωθυπουργίας.

© Bloomberg News