Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει οσονούπω, πέραν των προφανών, κάποιες άλλες και εξίσου κρίσιμες παραμέτρους, που θα δοκιμάσουν άμεσα και διακρατικές της σχέσεις και στρατηγικούς συσχετισμούς. Και μια από αυτές τις παράπλευρες περιπλοκές αφορά τα νεοαποικιακών προδιαγραφών «βρετανικά εδάφη» στην κυπριακή επικράτεια.

Θέμα που πάντοτε μεν σοβούσε ως τραυματική ανορθογραφία με βάση τα διεθνή θέσμια. Παρέμενε όμως, για λόγους προφανείς, στο περιθώριο. Γιατί όποτε οι Κύπριοι αποτολμούσαν να θέσουν τέτοια ζητήματα, παρεμβαλλόταν αυτομάτως ο τουρκικός παράγων! Που ανέκαθεν αποτελούσε χρήσιμο εργαλείο εκβιαστικής πολιτικής στα χέρια της βρετανικής δολιότητας. Η πάσα αλήθεια. Ιδιαιτέρως εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα στρατεύματα του Αττίλα προωθήθηκαν και εφάπτονται στα όρια της βρετανικής βάσης Δεκέλειας. Της μίας δηλαδή από τις δύο που διατηρούν οι Αγγλοι, με καθεστώς «κυρίαρχων εδαφών» (Sovereign Areas) όπως διευθετήθηκαν με τη Συνθήκη Εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Δεκέλεια (στα νοτιοδυτικά κυπριακά παράλια). Και Ακρωτήρι στα νοτιοδυτικά. Καλύπτοντας το 3% του κυπριακού εδάφους. Με σύνολο δηλαδή 254 τετραγωνικών χιλιομέτρων!

Πέραν όμως αυτών, οι Αγγλοι διατηρούν μόνιμο ιδιοκτησιακό κεκτημένο στην κορυφή του Τροόδους (κορυφογραμμή Ολύμπου) όπου βρίσκονται τα τεράστιας εμβελείας ραντάρ, ενώ το ίδιο ιδιόρρυθμο καθεστώς ισχύει και στο αεροδρόμιο Λευκωσίας (στο οποίο επίσης εφάπτονται τα τουρκικά στρατεύματα), καθώς και δικαίωμα διακίνησης και χρήσης πολλών άλλων περιοχών.

Το διεθνώς παράδοξο είναι ότι μια χώρα της ΕΕ (η Βρετανία) κατείχε μέρος της επικράτειας άλλου κοινοτικού εταίρου! Της Κύπρου. Σημειωτέον ότι στα κυρίαρχα εδάφη των βάσεων (SBA) ισχύουν οι βρετανικοί νόμοι. Λειτουργούν δικά τους δικαστήρια για όλους όσοι διαπράττουν οτιδήποτε εκεί. Και την τάξη επιβάλλει η αστυνομία των βάσεων. Οχι αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ακόμη ότι όταν η Βρετανία κατέστη μέλος της ΕΕ, ζήτησε και πέτυχε την εξαίρεση αυτών των κυπριακών περιοχών από το κοινοτικό κεκτημένο. Παρότι σε αυτές βρίσκονται ολόκληρα κυπριακά χωριά και ζουν κάπου 8.000 Ελληνες.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η έξοδος της Βρετανίας δημιουργεί οπωσδήποτε μια νέα πραγματικότητα. Οχι τόσο όσον αφορά το καθεστώς των βάσεων όσο των ζητημάτων που ανακύπτουν από το γεγονός ότι το ένα σκέλος του εξ εκβιασμού (και για τους Κυπρίους επάρατου) διακανονισμού παύει να είναι πλέον κοινοτικός εταίρος. Είναι όμως συνεγγυητής! Αλλά το σημαντικότερο που θεωρείται ότι θα διαμορφώσει τα εφεξής, είναι πως μετά την έξοδο οι βάσεις στην Κύπρο αποκτούν για το Λονδίνο κρίσιμη σημασία. Που σημαίνει ότι ενώ η Λευκωσία θα υποχρεωθεί ενδεχομένως σε αναθεώρηση στάσης ως προς τον εδαφικό της ακρωτηριασμό, το Λονδίνο θα επενδύει ακόμη περισσότερο στη στρατηγική σημασία των βάσεων. Προκειμένου να αντισταθμίσει τις συρρικνωτικές συνέπειες του Brexit.

Οπότε και το επόμενο διάστημα πρέπει να αναμένουμε πολλά. Με Λευκωσία και Αθήνα σε επαρκή ετοιμότητα για την ορθή διαχείριση οποιωνδήποτε ενδεχομένων.