Οι τράπεζες από την Ιταλία και την Ισπανία είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα φθηνού δανεισμού χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι τράπεζες των δύο αυτών χωρών αύξησαν τον καθαρό δανεισμό τους με βάση το δεύτερο πρόγραμμα μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης (ή TLTRO-ΙΙ, όπως είναι γνωστό) κατά 25 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη.

Από την Ιταλία η Intesa Sanpaolo ανακοίνωσε ότι αύξησε τον καθαρό δανεισμό της με βάση το πρόγραμμα αυτό κατά 8 δισ. ευρώ, ενώ η UniCredit δανείστηκε επιπλέον 3 δισ. ευρώ. Από την Ισπανία η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria προχώρησε σε νέα αύξηση του καθαρού δανεισμού της από το πρόγραμμα TLTRO κατά 10 δισ. ευρώ, ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η CaixaBank δανείστηκε επιπλέον 6 δισ. ευρώ, ανέφερε τραπεζικός αξιωματούχος.

«Εάν αναλογιστούμε ότι οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια για δανεισμό, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησής τους» ανέφερε ο Φαμπρίτσιο Μπερνάντι που είναι αναλυτής της Fidentiis Equities. «Το κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από αυτό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κάνοντας τα δάνεια TLTRO-ΙΙ πιο ελκυστικά αφού αντικατέστησαν άλλες πιο ακριβές πηγές χρηματοδότησης» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι τράπεζες από ολόκληρη την ευρωζώνη ζήτησαν και πήραν συνολικά δάνεια 399 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO-II, ενώ αποπλήρωσαν 368 δισ. ευρώ που είχαν λάβει στο προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα, το TLTRO-I. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος συνολικός καθαρός δανεισμός τους ανήλθε σε 31 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες προχώρησαν στην κίνηση αυτή επειδή το τελευταίο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης ήταν πιο γενναιόδωρο από το προηγούμενο.

Το πρόγραμμα TLTRO εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΚΤ να αυξηθεί η ρευστότητα στην ευρωζώνη ώστε να ανέβει ο πληθωρισμός και να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Το σχέδιο αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τον προηγούμενο Μάρτιο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου που περιελάμβανε και αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης.

© Bloomberg News