Τέτοια έκπληξη ούτε στο Euro της Γαλλίας δεν υπήρξε! Τέτοιο σοκ δεν ένιωσαν ούτε οι οπαδοί των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς που έχασαν το πρωτάθλημα με 3-4 από 3-1, ενώ είχαν το πλεονέκτημα έδρας. Η συνάντηση του Χρήστου Παναγόπουλου, εκπροσώπου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με τον Γιώργο Γκιρτζίκη προκάλεσε στην ποδοσφαιρική πιάτσα πιο έντονα συναισθήματα από τα προαναφερθέντα. Ουδείς περίμενε πως οι Πράσινοι θα έκαναν τη συγκεκριμένη κίνηση. «Δεν είχε καμία λογική, από οποιαδήποτε πλευρά κι αν το πιάσεις» έλεγε μεγαλοπαράγοντας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που θεωρεί ότι η συνάντηση που επεδίωξε και πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός με τον πρόεδρο της ΕΠΟ ανήκει στη σφαίρα του ανεξήγητου.

Το οξύμωρο, για όσους προσπάθησαν με καλοπροαίρετη διάθεση να ερμηνεύσουν την κίνηση του Παναθηναϊκού. Δηλαδή από ανθρώπους που δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι οι Πράσινοι μπορεί να συμμαχήσουν με τον «εχθρό» τους, όπως πέρασε από το μυαλό ορισμένων στο άκουσμα της είδησης. Ομως από τη στιγμή που δεν αλλάζεις ρότα, από τη στιγμή που δεν διαφοροποιείσαι, τότε πώς πηγαίνεις σε ένα τέτοιο ραντεβού λίγο πριν από την αποκαθήλωση του «αντιπάλου»; Διότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θεωρεί πως ο Γκιρτζίκης έχει ήδη τελειώσει. Είναι θέμα ημερών…

«Πας λοιπόν να μιλήσεις για τη διαιτησία με αυτόν που τελειώνει; Με αυτόν που θες να ρίξεις; Και ζητάς από αυτόν που θα τελειώσει, που θέλεις να τον ρίξεις να υιοθετήσει τις προτάσεις σου; Ελα Χριστέ και Παναγιά» έλεγαν παράγοντες που συμπράττουν για την ανατροπή στην ΕΠΟ. Απάντηση στις απορίες τους δεν βρίσκουν, ενώ αυξάνονται μετά τις «πόρτες» που έφαγε από όλες τις ομάδες ο Παναθηναϊκός. Ομως δεν τους ενδιαφέρει κιόλας να βρουν απαντήσεις σε όλα αυτά που κάνει ο ΠΑΟ.

Εκείνο που θέλουν είναι να τελειώσει ο Γκιρτζίκης και μολονότι ο Παναθηναϊκός τραβάει τον δικό του δρόμο και έχει αποστασιοποιηθεί από τους υπόλοιπους, η ουσία είναι ότι ο στόχος παραμένει κοινός. Και μέχρι να επιτευχθεί (αν επιτευχθεί) δεν θα αλλάξουν πολιτική. Αρνούνται να ασχοληθούν και προτιμούν να παρακολουθούν σιωπηλά τις πρωτοβουλίες των Πρασίνων, έστω κι αν αδυνατούν να τις κατανοήσουν. Αλλωστε ακόμη και για τον εκπρόσωπο του Παναθηναϊκού, τον Χρήστο Παναγόπουλο, εγείρονται ενστάσεις από ανθρώπους που περπατούν στην ίδια όχθη του ποταμού. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κρίση του και τις κινήσεις του, αλλά είπαμε: μέχρι να πέσει ο Γκιρτζίκης δεν σπάει το μέτωπο. Μετά; Μετά μάλλον θα γίνει κομμάτια…

Αλλη φιλοσοφία

Αλλωστε σε τέτοιες υποθέσεις γίνονται ελιγμοί και χειρισμοί ώστε να αποτραπεί η άμεση ρήξη και να επέλθει όταν το timing το επιτρέψει. Καλή ώρα σαν την αιφνιδιαστική αποπομπή του Γρηγόρη Γεωργάτου (φωτογραφία), από την ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού. Οι Ερυθρόλευκοι ανακοίνωσαν τη λύση της συνεργασίας τους με τον Geo λίγη ώρα αφού έγινε γνωστό και επισήμως ότι δεν θα ακολουθούσε την αποστολή της ομάδας στην Αυστρία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Το γυαλί με τον Γεωργάτο είχε ραγίσει εδώ και καιρό. Ο πρώην, πλέον, αθλητικός διευθυντής είχε διαφορετική φιλοσοφία από άλλα στελέχη του Ολυμπιακού και αυτό οδήγησε στην αποπομπή του. Δεν υπήρξε πρόβλημα με τον πρόεδρο των πρωταθλητών Βαγγέλη Μαρινάκη, ούτε με τον προπονητή της ομάδας Μάρκο Σίλβα. Για παράδειγμα, άνθρωποι που βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ το βράδυ του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας λένε ότι ο Σάββας Θεοδωρίδης μόλις τελείωσε ο αγώνας είπε πως η ομάδα πρέπει να αποχωρήσει από το γήπεδο το συντομότερο και να μην είναι παρούσα την ώρα της απονομής του Κυπέλλου στην νικήτρια ΑΕΚ. Αντιθέτως, ο Γεωργάτος υποστήριζε πως ο Ολυμπιακός πρέπει να σεβαστεί τον θεσμό και οι Ερυθρόλευκοι παίκτες τους συναδέλφους τους και να παρακολουθήσουν τη στέψη τους ως κυπελλούχων Ελλάδας. Αυτό μάλλον ήταν το κερασάκι στην τούρτα και οι εισηγήσεις που έγιναν για αντικατάστασή του, προφανώς εισακούστηκαν.

Αόρατος τεχνικός διευθυντής…

Μιας και ο λόγος για τον Παναθηναϊκό, να αναφερθώ λίγο και στον μεταγραφικό σχεδιασμό που προκαλεί επίσης απορίες. Οχι για τους στόχους και τις κινήσεις, αλλά για τον τρόπο που επιλέγονται και πραγματοποιούνται. Οπως φαίνεται, τα πάντα ώς τώρα περνούν από τα χέρια του Στραματσόνι. Μιλάει με παίκτες, κάνει διαπραγματεύσεις, προχωρά σε συμφωνίες. Τα πάντα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πουθενά ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι το «αόρατο τείχος» –όπως ήταν γνωστός ως παίκτης –είναι τώρα πια ένας «αόρατος τεχνικός διευθυντής». Μάλιστα έμαθα πως έρχεται στην Αθήνα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δύο μέρες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού.

Ο μόνος τρόπος για να κάνει αισθητή την παρουσία του ο Βραζιλιάνος είναι ερχόμενος στην ελληνική πρωτεύουσα να «φέρει» μαζί του κι έναν παίκτη. Τον αντικαταστάτη του. Αγωνιστικά μιλάω. Ο Παναθηναϊκός αναζητά παίκτη που θα καλύψει τη θέση του αμυντικού χαφ και έναν στόπερ. Ο Ζιλμπέρτο ως χαφ με αμυντικές ικανότητες διέπρεψε, ενώ όποτε χρειαζόταν έπαιζε και στη θέση του στόπερ. Μάλλον το λαβράκι από τα μέρη του περιμένουν οι Πράσινοι να φέρει μαζί του. Σαν συμφωνία έστω…

Μόνο εκείνος ξέρει!

Μεγάλη συνέντευξη στον Sport24radio 103,3 FM παραχώρησε ο κορυφαίος σέντερ της Ευρωλίγκας Γιάννης Μπουρούσης. Ο Γιάνναρος μίλησε για όλους και για όλα με τον μοναδικό τρόπο του και καθαρή γλώσσα δίχως φιλτραρίσματα. Εκεί που προκάλεσε απορίες ήταν όταν αναρωτήθηκε: «Θα μας πεις πώς πήρες το πρωτάθλημα του 2012; Στην Ευρωλίγκα. Θα μας πεις;». Τι εννοούσε, μόνο ο ίδιος ξέρει.

Κουίζ

Ηθελα να γράψω για τις εκλογές του ΕΣΑΚΕ, για τις οποίες η στήλη είχε αποκαλύψει ότι η έκπληξη θα είναι ο Μιχάλης Μελής. Μαθαίνω πως θα υπάρξουν δύο λευκά κι ότι ο Μελής έχει εννέα (στις 15) ψήφους. Θα γράψω όμως για τις εκλογές της ΕΠΣΑΝΑ. Εμφανίστηκε συνεργάτης προέδρου ΠΑΕ με 15 φουσκωτούς. Δύο ώρες μετά εμφανίστηκε συνεργάτης άλλου μεγαλοπαράγοντα με 30 φουσκωτούς. Κι εκεί κόντρες κάνουν οι μεγάλοι! Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές;