Η ειρωνεία είναι ότι όλα όσα συνιστά να γίνουν στην οικονομία με την έκθεσή του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είναι όχι όλα όσα δεν κάνει η κυβέρνηση, αλλά ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάνει.

Είθισται ο εκάστοτε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, εκ της θέσεώς του, να ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική. Για πρώτη φορά όμως η κριτική αυτή γίνεται από τα αριστερά προς την κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς και από έναν θεσμό που, κατά παράδοση, εκφράζει συντηρητικές απόψεις, αλλά πάντα με μεγάλη δόση ρεαλισμού και ευθύνης ως θεματοφύλακας της οικονομίας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σπάει ρεκόρ και στην περίπτωση αυτή βλέποντας τον Στουρνάρα με φιλολαϊκότερη αντίληψη από αυτήν να την εγκαλεί για υπερβολική λιτότητα εις βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων που υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Ποια είναι όλα αυτά τα άκρως ανησυχητικά που λέει πίσω από τις γραμμές και τις κομψές, αλλά ιδιαίτερα αιχμηρές, διατυπώσεις του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος –η οποία, ας σημειωθεί, ποτέ δεν έχει πέσει έξω στην κριτική της για την πορεία της οικονομίας.

–Οι υπερβολικές αυξήσεις των έμμεσων και άμεσων φόρων καθώς και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που αποφάσισε η κυβέρνηση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομία. Ακόμη και η πρόβλεψη για συνέχιση της ύφεσης με ρυθμό 0,3% φέτος είναι αρκετά επισφαλής, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος η βουτιά της οικονομίας να είναι ακόμη μεγαλύτερη με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα εισοδήματα των νοικοκυριών και την ανεργία.

–Βεβαίως, ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη ύφεση. Αλλά, ακριβώς εξαιτίας αυτής, να μην επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για τα έσοδα για χάρη των οποίων επιβλήθηκαν οι φόροι. Δηλαδή, να γίνει μια «τρύπα στο νερό», να υπάρξουν αποκλίσεις και οι δανειστές να μας ζητήσουν σε λίγο καιρό νέα σκληρά μέτρα. Προφανώς μέσω της ενεργοποίησης του περίφημου κόφτη μισθών και συντάξεων.

–Με τον τρόπο που (δεν) προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το εξωτερικό και δεν θα γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει από το τέλμα. Εξαιτίας της συνέχισης της αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας δεν θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες και δεν θα αρθούν τα capital controls.

Δυστυχώς δεν είναι μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος που καταλήγει στα συμπεράσματα αυτά. Για πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες, μαζί της συντάσσονται όλοι οι επαγγελματικοί, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς. Ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες χτυπούν συναγερμό χαρακτηρίζοντας άδικη και αδιέξοδη την οικονομική πολιτική. Προειδοποιούν για μεγάλες αστοχίες στα δημοσιονομικά και στην ανάπτυξη και βλέπουν κοινωνικές εκρήξεις το φθινόπωρο.