Οι δύο πρώτοι Άγγλοι οπαδοί που προσήχθησαν τη Δευτέρα ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου, στη Μασσαλία, με την κατηγορία της πρόκλησης επεισοδίων κατά την έναρξη του Euro 2016, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο και τριών μηνών.

Ο Αλεξάντερ Μπουθ, ένας 20χρονος μάγειρας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών ενώ ο νοσηλευτής ψυχιατρικής κλινικής Ίαν Χέπγουορθ, 41 ετών, σε φυλάκιση τριών μηνών.

«Λυπάμαι πραγματικά. Ζητώ συγγνώμη από τους κατοίκους και την αστυνομία της Μασσαλίας. Βρέθηκα στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, αλλά δεν είμαι χούλιγκαν», είπε ο Μπουθ στον δικαστή πριν ανακοινωθεί η ποινή του.

Ο Χέπγουορθ παραδέχτηκε ότι εκτόξευσε ένα γυάλινο μπουκάλι μπίρας εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της Μασσαλίας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή. «Το επάγγελμά μου είναι να βοηθώ τους ανθρώπους, έκανα κάτι βλακώδες. Ήθελα να εντυπωσιάσω τους Γάλλους φίλους μου»,, είπε ο νοσηλευτής ζητώντας συγγνώμη και διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε την πρόθεση να χτυπήσει τους αστυνομικούς που βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 8 μέτρων από αυτόν.Και στους δύο άνδρες θα απαγορευτεί η είσοδος στο γαλλικό έδαφος για δύο χρόνια.

Συνολικά δέκα χούλιγκαν που συμμετείχαν σε επεισόδια στη Μασσαλία θα δικαστούν στο αυτόφωρο: έξι Βρετανοί, ένας Αυστριακός και τρεις Γάλλοι. Κατά τα επεισόδια δεν συνελήφθη κανένας Ρώσος οπαδός, μολονότι πολλοί συμμετείχαν στις συγκρούσεις στις οποίες τραυματίστηκαν 35 άνθρωποι — σχεδόν όλοι τους Βρετανοί.

Εκατόν πενήντα ρώσοι χούλιγκαν «εξαιρετικά εκπαιδευμένοι» συμμετείχαν στις βίαιες συμπλοκές που έγιναν το Σάββατο στο Παλιό Λιμάνι και εικόνες τους έκαναν τον γύρο του κόσμου, εξήγησε σήμερα ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν.

Το πρόβλημα είναι ότι κανένας απ’ αυτούς δεν συνελήφθη. «Προετοιμασμένοι για εξαιρετικά γρήγορες και εξαιρετικά βίαιες επιχειρήσεις», είναι φανερό πως απέφυγαν την αστυνομική επιτήρηση αποφεύγοντας να φθάσουν αεροπορικώς στη Μασσαλία, διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Στις συμπλοκές στο Παλιό Λιμάνι συμμετείχαν ρώσοι, άγγλοι και γάλλοι οπαδοί, όμως όλοι σχεδόν οι 35 τραυματίες είναι Άγγλοι, διευκρίνισε ο Ρομπέν. Μεταξύ αυτών, ο άνδρας που τραυματίσθηκε σοβαρά το Σάββατο αφού δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι εξακολουθεί να βρίσκεται σε «κρίσιμη», αλλά σταθερή κατάσταση. «Οι δράστες της επίθεσης εναντίον του δεν έχουν ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο εισαγγελέας.

Στην Αγγλία, φωνές υψώνονται για να επικρίνουν τις ενέργειες της γαλλικής αστυνομίας το Σάββατο. «Δεν διαχειρίσθηκαν καλά το πλήθος των Άγγλων, δεν επικοινώνησαν μαζί τους και δεν κατάφεραν να διαχειριστούν ούτε το κίνημα των ρώσων χούλιγκαν. Είναι σαφές ότι έπρεπε να συγκρατήσουν αυτή την ομάδα ή τουλάχιστον να προστατεύσουν τους άγγλους φιλάθλους», δήλωσε ο Τζεφ Πίρσον, ειδικός για τους χούλιγκαν στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος βρισκόταν το Σάββατο στη Μασσαλία.

Την Δευτέρα, οι νομάρχες του Ροδανού (κεντροανατολική Γαλλία) και του Άνω Γκαρόν (νοτιοδυτική) απαγόρευσαν την πώληση οινοπνευματωδών που οι πελάτες μπορούν να παίρνουν μαζί τους από το κατάστημα (σε μπουκάλια ή κουτιά) κατά τις ημέρες των ματς στην περιοχή της Λυών (Βέλγιο-Ιταλία σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδας), καθώς και τις παραμονές και τις ημέρες των ματς στην Τουλούζη (Ισπανία-Τσεχία σήμερα στις 16:00).

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την επομένη των οδηγιών που δόθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.