Στα τελευταία και καθοριστικά 360 μέτρα της μοιραίας διαδρομής της Porche Cayenne ζουμάρουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας και οι πραγματογνώμονες για να συνθέσουν το παζλ και να αποκαλύψουν τις συνθήκες του τραγικού θανάτου μέσα στις φλόγες του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου.

Σοκάρουν όμως τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για τα τελευταία λεπτά της μοιραίας διαδρομής, καθώς ο εκδότης φαίνεται ότι είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο και έκανε απελπισμένες προσπάθειες να σωθεί. Από ένα βίντεο καθώς και από αποτυπώματα στο διάζωμα φαίνεται ότι η πόρτα του οδηγού ήταν λίγα εκατοστά ανοιχτή, αλλά βρήκε στο τοιχίο. Ο εκδότης φαίνεται ότι έκανε και μια τελευταία προσπάθεια, αν και ημιλυπόθυμος –όπως όλα δείχνουν –από τις αναθυμιάσεις, να σωθεί από την πόρτα του συνοδηγού, όμως ήταν αργά. Εγκλωβίστηκε στο φλεγόμενο αυτοκίνητο και σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, κάηκε ζωντανός.

Ολα τα ενδεχόμενα για τον μαρτυρικό θάνατο του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, αν πρόκειται για δολιοφθορά ή αν σχετίζεται με μηχανολογικό πρόβλημα στο πολυτελές τζίπ ή ακόμα από άλλη αιτία, παραμένουν ανοιχτά και τις απαντήσεις θα τις δώσουν τα εργαστήρια και οι πραγματογνώμονες.

«Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζονται με προσοχή. Είναι ακόμα πολύ νωρίς να αποκλείσουμε οποιαδήποτε εκδοχή και να στρέψουμε τις έρευνες σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Εχουμε θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα σε εμπειρογνώμονες – ειδικούς και περιμένουμε απαντήσεις» λέει κατηγορηματικά αξιωματικός της Ασφάλειας από την ομάδα που χειρίζεται την υπόθεση.

Το τζιπ στο μικροσκόπιο. Το κατεστραμμένο από τη φωτιά τζίπ, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο εκδότης, βρίσκεται από την Πέμπτη το απόγευμα στα εργαστήρια και περνά από «αξονικό τομογράφο» προκειμένου να εντοπισθεί και το παραμικρό ίχνος που θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ώστε να δοθούν απαντήσεις στην περίπλοκη αυτή υπόθεση. Οι έρευνες επικεντρώνονται στο κάτω μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου και γίνεται λεπτομερής «χειρουργική» εξέταση κυρίως στα σωληνάκια τροφοδοσίας καυσίμου. Η έρευνα συναντά πολλά εμπόδια καθώς λόγω της φωτιάς δεν αποκλείεται να χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία.

Αν πρόκειται για δολιοφθορά στο τζίπ της συζύγου του εκδότη, ο δράστης έδρασε πολύ επαγγελματικά, είχε τον εκδότη υπό στενή παρακολούθηση ώστε να εκμεταλλευτεί και το παραμικρό κενό ασφαλείας. Από τις μέχρι τώρα έρευνες πυροτεχνουργών δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να παραπέμπουν σε κάποιον γνωστό στις Αρχές εμπρηστικό μηχανισμό, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση δολιοφθοράς ο δράστης φρόντισε να μην αφήσει κανένα ίχνος.

Αυτοψία. Χθες το πρωί έγινε η πρώτη αυτοψία από τους τεχνικούς συμβούλους που έχει ορίσει η οικογένεια του εκδότη, τους Ραυτογιάννη και Διαμαντή, στο σημείο της Αττικής Οδού όπου βρήκε τον θάνατο ο εκδότης στο φλεγόμενο τζιπ.

Από τον δικηγόρο της οικογένειας Αλέξη Κούγια έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στη δικογραφία και κυρίως να οριστούν πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Επίσης οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας θα εξετάσουν από κοινού με τους πραγματογνώμονες του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών το αυτοκίνητο και το πόρισμα αναμένεται να εξαχθεί σε περίπου δεκαπέντε ημέρες.

Παράλληλα, ταχύτατα, ώστε να μη μείνει καμία σκιά και να μην υπάρξει η παραμικρή παράλειψη, διεξάγονται και οι έρευνες των άλλων υπηρεσιών. Εχει συλλεχθεί όλο το υλικό από τις κάμερες της Αττικής Οδού για τη διαδρομή του τζιπ από τη στιγμή που μπήκε στην Αττική Οδό μέχρι το σημείο της ανάφλεξης. Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχει κάποιο τυφλό σημείο όταν το τζιπ περνάει από μια γέφυρα, καθώς η επόμενη κάμερα είναι στραμμένη προς την Ελευσίνα. Οι Αρχές ζητούν και άλλο υλικό από κάμερες ιδιωτών οι οποίες μπορούν να δώσουν εικόνα για την ακριβή κίνηση του αυτοκινήτου, ενώ ειδικοί που επεξεργάζονται τα βίντεο ζουμάρουν σε ειδικά σημεία για να διαπιστώσουν αν υπήρχε διαρροή και πώς ξεκίνησε η φωτιά.

Ο εκδότης, όπως είναι γνωστό, το μοιραίο μεσημέρι είχε μια συνάντηση στο Μαρούσι, όπου πήγε χρησιμοποιώντας το τζιπ της συζύγου του.