Μετά τη μείωση των Αρχαίων Ελληνικών και την επικείμενη τροποποίηση των Θρησκευτικών, έρχεται και η ώρα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.

Ο υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε χθες σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του (στον Σκάι) ότι σύντομα, στο πλαίσιο του μαθήματος της Αγωγής Υγείας, θα περιληφθούν ζητήματα όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η σωστή διατροφή, η οδική ασφάλεια, οι εθισμοί κ.λπ. Δεν διευκρίνισε πάντως σε ποιες τάξεις και πότε θα εισαχθεί το μάθημα.

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να καταργήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, καθώς η άποψη του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα αυτό είναι γνωστή. «Θέλουμε, αντίθετα, να ανοίξει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο αίτημα των παιδιών να σπουδάζουν» είπε. Οσον αφορά όμως τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με ιδρύματα του εξωτερικού, είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποκασταθεί η λειτουργία του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων και θα ξεμπλοκάρουν οι περίπου 3.000 αιτήσεις που εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια.

ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ. Για τους εκπαιδευτικούς, προανήγγειλε μαχαίρι στις αποσπάσεις, που φέτος ήταν περίπου 3.500. Είπε ότι από το επόμενο έτος θα υπάρξει δραστικός περιορισμός όλων των αποσπάσεων που δεν γίνονται σε υπηρεσίες σχετικές με την εκπαίδευση –και είναι οι περισσότερες. Στόχος είναι βέβαια να ενισχυθούν οι έδρες στα σχολεία. Για το θέμα αυτό, πάντως, ας σημειωθεί ότι το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών υπολόγισε προχθές ότι με την περικοπή των 3 ωρών μαθήματος σε κάθε τάξη του γυμνασίου «εξοικονομούνται» 2.277 εκπαιδευτικοί, κάτι που σημαίνει 55% λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών σε σχέση με πέρυσι.

Παρότι ο Νίκος Φίλης ρωτήθηκε επίμονα αν σκοπεύει να καταργήσει τις παρελάσεις και την πρωινή προσευχή στα σχολεία –όπως έχει προταθεί στα πορίσματα της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία -, απέφυγε να το κάνει. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι οι σχετικές αποφάσεις θα αφεθούν στην πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών: «Η απόφαση θα ληφθεί με εμπιστοσύνη στην κρίση του εκπαιδευτικού» ανέφερε. Δηλαδή θα αποφασίζει το κάθε σχολείο.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ. Για τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ είπε ότι υπάρχει στόχος κατάργησής τους και ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά αυτή είναι διαδικασία που δεν θα γίνει άμεσα και θα κρατήσει τουλάχιστον 3 χρόνια.

Για τα Θρησκευτικά είπε ότι δεν μελετάται κατάργηση του μαθήματος, αλλά δεν πρέπει να είναι κατήχηση και ομολογιακό μάθημα αλλά μάθημα γνώσης. Και τόνισε ότι οι αποφάσεις για την εκπαίδευση ανήκουν στο κράτος και όχι στην Εκκλησία, η οποία συχνά αντιδρά στις αλλαγές, όπως επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, όταν διαφώνησε με την απόφασή της να μην επιτρέψει την εξομολόγηση στα σχολεία.

Πάντως, για την εκκλησιαστική περιουσία είπε πως θα αξιοποιηθεί χωρίς παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ. «Η αξιοποίησή της είναι αντικείμενο διαλόγου ανάμεσα στο κράτος και στην Εκκλησία» τόνισε.

ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ». Για τη διαδήλωση που θα γίνει μεθαύριο («Παραιτηθείτε») ο Νίκος Φίλης –ο οποίος προ ημερών είχε προκαλέσει πολιτική αναστάτωση μιλώντας για κίνημα «κατσαρόλας» στα όρια της συνταγματικής ανοχής –είπε χθες ότι όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν με όποια συνθήματα θέλουν, αλλά επίσης καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει την πολιτική σκοπιμότητα μιας κινητοποίησης:

«Αυτή η κινητοποίηση έχει συμμετέχοντες που μιλούν για μια εθνικοσοσιαλιστική κυβέρνηση που πρέπει να τη ρίξουμε, είτε άλλους που λένε ότι πρέπει να ανοίξει ξανά η Γυάρος για να πάμε τους αριστερούς και να ξεβρωμίσει η χώρα» είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι πίσω από την κινητοποίηση βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Εκτίμησε επίσης ότι το κίνημα των Αγανακτισμένων δεν ήταν το ίδιο πράγμα, αλλά ένα πανευρωπαικό, λαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας και όχι μια κομματικά υποκινούμενη κινητοποίηση.

«Το ότι κάνει άνοιγμα η ΝΔ και ο Μητσοτάκης φτιάχνει άξονα με την ακροδεξιά πτέρυγά του, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και πρέπει να το λύσει, δεν είναι δικό μας» πρόσθεσε.

Οσον αφορά τα εργασιακά θέματα, τέλος, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί το λοκάουτ και τις ομαδικές απολύσεις, ενώ οι όποιες αλλαγές θα γίνουν έπειτα από συμφωνία με τους εργαζομένους.