Παρενέργειες και στη Χαριλάου Τρικούπη φέρνει η τελευταία παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε ότι θα ήθελε να δει ως μεταγραφές στη Νέα Δημοκρατία ακόμη και εν ενεργεία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τα όσα δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν είχαν αντίκτυπο μόνο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αφού έμοιαζε να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά προκάλεσαν αναστάτωση και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που διαπίστωσε πως ενώ εκείνος ανέπτυξε τις προτάσεις του, κανείς από τους πράσινους βουλευτές δεν ενοχλήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠΑΣΟΚ θα περίμεναν να υπάρξει μια μίνιμουμ αντίδραση από τους Βαγγέλη Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιάννη Μανιάτη –τους οποίους ανέφερε ο Σαμαράς ως μεταρρυθμιστές που θα μπορούσαν να βρεθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτια -, τύπου υπενθύμισης πως είναι βουλευτές ενός άλλου κόμματος. Αλλωστε η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά όταν εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ είχε φροντίσει να υπενθυμίσει ότι άβυσσος χωρίζει το κόμμα της από τη Νέα Δημοκρατία. Δήλωση που τότε αποδομήθηκε με κομψό τρόπο από τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Εντούτοις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να σιωπήσουν και να μην αναμειχθούν στη συζήτηση που άνοιξε ο Σαμαράς, κάτι το οποίο έπραξε και η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου –για την οποία ορισμένοι βλέπουν δίαυλο επικοινωνίας με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά και εξ απορρήτων της προέδρου Μανόλης Οθωνας έγραψε στο twitter κοινοποιώντας την ενόχληση της ηγεσίας: «Scouter στη ΝΔ ανέλαβε ο Σαμαράς. Ομως δεν ξέρει ότι όταν οι παίκτες δεν είναι ελεύθεροι συμβολαίου μιλάνε πρώτα με την ομάδα τους». Το σχόλιο Οθωνα δεν ήταν μήνυμα μόνο προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού αλλά και προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ενδεχομένως να σκέφτονται πιθανή συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία.

ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ. Είναι γεγονός πως η παρέμβαση Σαμαρά δημιουργεί πρόβλημα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη την ώρα που η τελευταία επιχειρεί πολιτικά ανοίγματα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και επιδιώκει την αναζήτηση κοινού τόπου με Το Ποτάμι. Η εικόνα πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεμβολιστεί από τη Νέα Δημοκρατία και να σπάσει στα δύο δημιουργεί αναστάτωση στα ηγετικά κλιμάκια που από τη μια έχουν χαράξει τη στρατηγική της οξύτατης κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη δεν επιθυμούν την επανάληψη μιας συνεργασίας με τη ΝΔ, πόσω μάλλον την αποχώρηση στελεχών από τη Χαριλάου Τρικούπη και τη μετακόμισή τους σε άλλο πολιτικό χώρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σχολίαζε το προηγούμενο διάστημα αναφερόμενο στις επόμενες εκλογές: «Αναγκαστικά θα συνεργαστούμε με τον πρώτο, αλλά δεν θέλουμε η συνεργασία να είναι με τη Νέα Δημοκρατία».