Το πρώτο βήμα είναι ένα απλό ειδοποιητήριο. Ραβασάκι. Πενήντα χιλιάδες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία από 30 έως και 500 ευρώ έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν ειδοποιητήρια στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή εγγράφως, με μια υπενθύμιση απλήρωτων φόρων.
Μετά την παρέλευση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος 15-30 ημερών, αν ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα διευθέτησης των εκκρεμοτήτων του τότε είναι εκτεθειμένος σε κατασχέσεις. Με τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τις διατάξεις προστασίας των ακατάσχετων τραπεζικών λογαριασμών (1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις, 1.250 ευρώ για καταθέσεις), αλλά χωρίς το προστατευτικό κατώφλι των 500 ευρώ για οφειλές χαμηλότερες των οποίων δεν χωρούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Το όριο των 500 ευρώ δεν αφορά κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, όπως θεωρούνται οι κατασχέσεις καταθέσεων ή ενοικίων.
Η καλοκαιρινή εφόρμηση της ΓΓΔΕ βάζει στο στόχαστρο τους μικροοφειλέτες οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη, με σχετικά αυξημένες πιθανότητες είσπραξης. Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι σε σύνολο 4.305.153 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στις αρχές του έτους, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (84,9%) χρωστούν στην Εφορία έως 3.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό της οφειλής τους είναι συγκριτικά μικρό. Μόλις 1,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 87 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών.
Ενα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι από τα 87 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων, μόλις τα 10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα. Και επειδή, τα μεγάλα χρέη σε περιόδους κρίσης δύσκολα αποπληρώνονται, οι προβολείς της ΓΓΔΕ πέφτουν πλέον και στους μικρούς.

Πηγές της ΓΓΔΕ επισημαίνουν ότι τα 50.000 ειδοποιητήρια είναι η πρώτη φουρνιά. Θα ακολουθήσουν και άλλες.

Τα ειδοποιητήρια παράγονται αυτόματα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με βάση το αρχείο οφειλετών.

Αναφέρουν ότι έπειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και καλούνται οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν στην άμεση διευθέτηση της εκκρεμότητας, υπενθυμίζοντας τη δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις. Υπενθυμίζονται παράλληλα και οι ισχύουσες διατάξεις νόμου για τη δυνατότητα λήψης μέτρων αναγκαστικής επίσπραξης.

Προστατευμένοι από τις επιστολές είναι όσοι έχουν ρυθμισμένα χρέη, έχουν υπαχθεί σε διαδικασία αναστολής είσπραξης ή εκτέλεσης, οφειλέτες των οποίων τα χρέη έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης ή οφειλέτες κάτω των 18 ετών.

Αντίθετα, εκτεθειμένοι αρχικά στα ειδοποιητήρια και εν συνεχεία στις κατασχέσεις κινητών αξιών στα χέρια τρίτων είναι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές βεβαιωμένες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, για τις οποίες υπάρχει καθυστέρηση εξόφλησης (συνολικής ή της δόσης) πάνω από τρεις μήνες.

Πέρυσι τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων προχώρησαν στη λήψη 742.000 μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, ποινικές διώξεις, υποθήκες κ.λπ.) με σημαντική μείωση έναντι των 1.050.436 του 2014. Αιτία της συρρίκνωσης, η εφαρμογή των Capital Controls η οποία συνοδεύτηκε από την πρόβλεψη παγώματος των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έως τα τέλη Οκτωβρίου.