Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έχουν αλλάξει στάση και στρέφονται υπέρ του «ναι» στο Brexit στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές και οδηγώντας σε πτώση τη στερλίνα.

Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθκε για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής.

Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι τώρα σχεδόν όλες τους άνετο προβάδισμα στο στρατόπεδο της «Παραμονής» στην ΕΕ. Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 16 Μαΐου, έδειξε ότι η «Παραμονή» προηγείτο της «Εξόδου» με διαφορά οκτώ μονάδων.

Η ICM επισήμανε ότι η σημερινή δημοσκόπηση είναι η πρώτη τηλεφωνική που διεξάγει η εταιρεία και δίνει προβάδισμα στους υποστηρικτές του Brexit.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που έγινε μέσω του διαδικτύου από την ίδια εταιρεία, δείχνει ότι η «Αποχώρηση» προηγείται με 47% έναντι 44% της παραμονής.

Η στερλίνα έπεσε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης, χάνοντας περίπου ένα σεντ έναντι του δολαρίου.

Οι δύο δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν το τριήμερο 27-29 Μαΐου. Στην τηλεφωνική συμμετείχαν 1.004 ψηφοφόροι ηλικίας άνω των 18 ετών και στη διαδικτυακή 2.052.