Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου πουλάει τα ασημικά του. Ο Πελέ βγάζει σε πλειστηριασμό όλα τα αναμνηστικά και τα βραβεία που κατέκτησε τα χρόνια της ποδοσφαιρικής του δόξας αλλά και όταν ήταν πρεσβευτής ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Οι λόγοι που αποφάσισε να πουλήσει ο 75χρονος Πελέ την πολύτιμη συλλογή του παραμένουν ακόμη άγνωστοι.

Η εταιρεία Julien’s Auction με έδρα το Μπέβερλι Χιλς έχει αναλάβει τα διαδικαστικά του πλειστηριασμού, ο οποίος θα γίνει τις προσεχείς ημέρες στο Λονδίνο.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα τεθούν κάτω από το σφυρί είναι μοναδικά ποδοσφαιρικά αντικείμενα: ένα αντίγραφο του Ζιλ Ριμέ το οποίο απονεμήθηκε στον Πελέ μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1970 και αναμένεται να ξεπεράσει το μισό εκατ. ευρώ. Επίσης, τα τρία μετάλλια από τα αντίστοιχα Παγκόσμια Κύπελλα που κατέκτησε και η μπάλα με την οποία πέτυχε το 1.000ό του γκολ.

Ουσιαστικά ο Πελέ παίρνει διαζύγιο με το παρελθόν του καθώς έχει δώσει εντολή να πουληθούν ακόμα και τα παλιά του διαβατήρια και οι άδειες οδήγησης.

«Ηταν μία δύσκολη απόφαση, όμως όλα αυτά τα αντικείμενα χρειάζονταν πολλή φροντίδα και νιώθω πως κάνω πολύ περισσότερο καλό με το να τα μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο και ταυτόχρονα να με βοηθήσουν για τους πολύτιμους σκοπούς μου» εξήγησε το Μαύρο Διαμάντι του ποδοσφαίρου.

Ο Πελέ θα προσφέρει μέρος των εσόδων που μπορεί να ξεπεράσουν τα 4,5 εκατ. ευρώ στο παιδιατρικό νοσοκομείο Pequeno Principe το οποίο στηρίζει.

Ο Νταν Νέλες που ειδικεύεται σε αθλητικά αναμνηστικά στους πλειστηριασμούς Julien εκτιμά πως τα αντικείμενα του Πελέ θα προσελκύσουν αγοραστές από ένα ευρύ φάσμα φίλων του ποδοσφαίρου, συλλεκτών, αθλητικών μουσείων και εταιρειών.

«Αν και ο πλειστηριασμός θα γίνει στο Λονδίνο, δεν θα περιοριστούμε να πουλήσουμε μόνο σε πελάτες της Μεγάλης Βρετανίας καθώς η διαδικασία θα μεταδοθεί ζωντανά από το Διαδίκτυο για τους ενδιαφερόμενους που θα βρίσκονται μακριά» επισήμανε ο Νέλες.

Ενδιαφέρον από τους λάτρεις του κινηματογράφου πιθανόν να προσελκύσει η πώληση των παπουτσιών που φορούσε ο Πελέ στην ταινία «Η απόδραση των ένδεκα» το 1981. Το συγκεκριμένο ζευγάρι το φορούσε στη σκηνή που πετυχαίνει γκολ με ανάποδο ψαλίδι ως μέλος της ομάδας των κρατουμένων στον αγώνα εναντίον των Ναζί.