Για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 50 δολάρια το βαρέλι. Πλέον πολλοί πιστεύουν ότι τα 50 δολάρια θα είναι η νέα βάση των τιμών και ότι το κόστος αγοράς ενός βαρελιού μαύρου χρυσού θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ομως υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα 50 δολάρια το βαρέλι θα εξακολουθήσουν να είναι το ανώτατο όριο των τιμών και όχι το κατώτατο. Η αγορά πετρελαίου δεν ελέγχεται πλέον από το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ. Οι νέες πηγές παροχής πετρελαίου, η πρόοδος στην τεχνολογία της ενέργειας και οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί έχουν κάνει τις τιμές του πετρελαίου να διαμορφώνονται με βάση τον ανταγωνισμό, όπως συμβαίνει και με τόσες άλλες πρώτες ύλες. Εάν συνεχίσει να υφίσταται ο ανταγωνισμός αυτός, οι τιμές του πετρελαίου δεν θα καθορίζονται από το μονοπώλιο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Ακόμη και εάν χρεοκοπήσουν υπερχρεωμένοι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου λόγω των χαμηλών τιμών, αυτό δεν σημαίνει ότι η παραγωγή τους θα εξαφανιστεί από την αγορά. Τράπεζες ή ανταγωνιστές θα πάρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα συνεχίσουν την παραγωγή.

Σήμερα όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τις ποσότητες πετρελαίου που εξορύσσουν, άσχετα με το πώς διαμορφώνονται οι τιμές. Από εδώ και στο εξής το κόστος αυτών των μικρότερων παραγωγών θα καθορίζει τις κατώτερες και ανώτερες τιμές του πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές μπορεί να πάνε στα 55 ή τα 60 δολάρια το βαρέλι, αλλά δεν είναι πιθανό να αυξηθούν πολύ περισσότερο από τα ποσά αυτά. Τώρα που δοκιμάζεται η οροφή των 50 δολαρίων το βαρέλι, μπορούμε να περιμένουμε διόρθωση των τιμών.

Ο Ανατόλ Καλέτσκι είναι επικεφαλής οικονομολόγος και ένας εκ των προέδρων του Gavekal Dragonomics και συγγραφέας του «Capitalism 4.0, The Birth of a New Economy»