Εκκενώνεται και το Ελληνικό ώστε να ξεκλειδώσει η δόση του Ιουνίου και να πάρει μπροστά η αποκρατικοποίηση που σέρνεται εδώ και ενάμιση χρόνο παρ’ ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σε μια στιγμή όπου αυξάνεται η πίεση από τους δανειστές για να ξεμπλοκάρει η επένδυση, όπως φάνηκε και από την προχθεσινή κίτρινη κάρτα του Eurogroup, η κυβέρνηση, μετά την Ειδομένη, δρομολογεί στις αρχές Ιουνίου επιχείρηση εκκένωσης για τους 3.000 – 4.000 εγκατεστημένους πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό του πρώην αεροδρομίου.

«Από πλευράς κυβέρνησης, όπως έχει πει και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, αμέσως με την εκκένωση του Πειραιά και της Ειδομένης έρχεται η σειρά του Ελληνικού», λέει στα «ΝΕΑ» ο Τάκης Τσιλιμίγκας, ειδικός συντονιστής που έχει διορίσει η κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Δεν είναι το μόνο που πρέπει να κλείσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά όλο το New Deal για το Ελληνικό που επιχειρεί η κυβέρνηση με τo ελληνο-αραβο-κινεζικό επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development προκειμένου μέχρι τις 20 Ιουνίου να έρθει προς ψήφιση η συμφωνία στη Βουλή. «Σε 20-25 ημέρες θα έχουμε μια σοβαρή εξέλιξη για την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό», δήλωσε χθες στα Παραπολιτικά 90,1 ο Στέργιος Πιτσιόρλας του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνοντας και αυτός την επιτάχυνση των διαδικασιών.  Στα σφιχτά αυτά χρονοδιαγράμματα χρυσή τομή μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας πρέπει να βρεθεί σε καμιά δεκαριά σοβαρά θέματα όπως η δόμηση, όπου το Δημόσιο ζητά λιγότερα τετραγωνικά απ’ όσα προέβλεπε το master plan του επενδυτή. Αντί για τα 3,4 εκατ. τετρ. μ. του αρχικού σχεδίου ζητά να μειωθούν στα 3,1 – 3,2 εκατ., θέμα στο οποίο προς το παρόν δεν έχει επέλθει συμφωνία. Διάσταση απόψεων φαίνεται να υπάρχει και ως προς τη συνολική κάλυψη της έκτασης όπου το 33% του αρχικού σχεδίου της Lamda ζητείται να πέσει στο 26%-27%. Σημείο διαφωνίας είναι επίσης το υψηλό ετήσιο κόστος συντήρησης ύψους 8-10 εκατ. ευρώ των 2.000 στρεμμάτων του μητροπολιτικού πάρκου, όπου παραμένει ερώτημα ποιος θα το αναλάβει. Εδώ και καιρό συζητείται να συσταθεί μια κοινοπραξία ανάμεσα στους οικείους δήμους και τον επενδυτή που θα μοιραστεί το κόστος, δίχως και εδώ να έχει βρεθεί λύση.