Ηρθε η ώρα των επόμενων στόχων για το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζει τη σταδιακή έξοδο στις αγορές, όμως δείχνει πως αυτό δεν είναι κάτι που του αρκεί. Επιδίωξή του είναι –όπως έχει πει στους συνομιλητές του –να πετύχει μεν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, δίνοντας όμως κοινωνικό προοδευτικό στίγμα στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς, η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση Τσίπρα θέλει τη δίκαιη κατανομή των βαρών στην κοινωνία, προτάσσοντας τη στήριξη των αδύναμων στην κοινωνική της ατζέντα, επομένως την ενεργοποίηση του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος, όχι όμως με αποσπασματικά μέτρα αλλά με συντονισμένες δράσεις. Η δήλωσή του ενώπιον του Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι έχει σημασία το πλεόνασμα της ανάπτυξης να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη στον ελληνικό λαό το επιβεβαιώνει. Οπως επίσης και η διαπίστωση πως «αρχίζει ο δύσκολος αγώνας να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας».

Η κυβέρνηση απέφυγε τους πανηγυρισμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θεωρεί ωστόσο πως η συμφωνία του Eurogroup ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο αναγνωρίστηκε ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο. Για το κυβερνητικό επιτελείο οι παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί για το χρέος έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν την έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα από την εδραίωση ενός κλίματος σταθερότητας, που θα πείσει πρωτίστως τους επενδυτές πως μπορούν να εμπιστευθούν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. «Ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές» σχολίασε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή, μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ», ανέφερε ότι «το 2017 είναι ένας απολύτως ρεαλιστικός στόχος για την έξοδο στις αγορές», εκτιμώντας πως τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ΗΠΑ επιθυμούν να βγει η χώρα εγκαίρως στις αγορές. Για την ίδια πηγή η συμφωνία εμπεριέχει πολλά θετικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα επαναγοράς χρέους, κάτι που σημαίνει ότι τα 20 δισ. που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έμειναν στο ντουλάπι μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Για την κυβέρνηση η πρόσφατη πρόταση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να αγοράσει ο ίδιος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός το χρέος της Ελλάδας από το ΔΝΤ είναι μία πρόταση που δεν έχει αποσυρθεί και παραμένει στο τραπέζι. Μάλιστα θα διευκόλυνε πολύ την Ελλάδα καθώς το επιτόκιο δανεισμού προς το Ταμείο είναι 3% και προς τον ESM πολύ μικρότερο.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Η αντίστροφη μέτρηση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας θα ξεκινήσει σύμφωνα με το Μαξίμου από τα 3,5 δισ. ευρώ που θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, εξασφαλίζοντας σημαντική ρευστότητα. Αλλωστε η κάλυψη μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτιμάται ότι αποτελεί ουσιαστικά μέτρο στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Οπως λέει η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου στην αγορά θα «πέσουν» αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ, που αναλογούν σε 700 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Η κυβέρνηση επενδύει επίσης στα όσα θα ακολουθήσουν την εξομάλυνση της ελληνικής οικονομίας και περιμένει σημαντικές κινήσεις από την ΕΚΤ. Με βάση όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον έλληνα επίτροπο, η κυβέρνηση αναμένει την επαναφορά των waiver στα ελληνικά ομόλογα αλλά και την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης προσδοκά με βάση την απόφαση του Eurogroup ότι για τα επόμενα 20 χρόνια η χώρα θα έχει συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω του 15% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο συγκριτικά με τις χώρες της ευρωζώνης.