Μία ιστορική Κοινή Υπουργική Απόφαση, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, που αφορά ντοκουμέντα σχετικά με πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή της Νεώτερης Ελλάδας, αλλά και απλούς ανθρώπους, υπογράφηκε την Τρίτη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημοσιοποίηση ντοκουμέντων και σκοτεινών διεργασιών μίας αρκετά μεγάλης περιόδου.

Συγκεκριμένα, αίρεται το απόρρητο για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων πολιτών, στους οποίους κανείς μέχρι τώρα δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση, σύμφωνα με την ΚΥΑ, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών  Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Σε αυτό το θέμα είχε αναφερθεί πρόσφατα στη Βουλή ο κ. Τόσκας, σημειώνοντας, μάλιστα, τα ονόματα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Χαρίλαου Φλωράκη, ως δύο εκ των μεγάλων πολιτικών, για τους οποίους είχαν σχηματιστεί φάκελοι πολιτικών φρονημάτων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αυτήν την απόφαση παρέχεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης περίπου 2.500 φακέλων ατομικών φρονημάτων, που επί δεκαετίες φυλάσσονται στα αρχεία υπηρεσιών του υπουργείου (πρώην Δημόσιας Τάξης, νυν Προστασίας του Πολίτη)

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κείμενο της απόφασης, οι συγκεκριμένοι φάκελοι, στους οποίους είχε περιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης, θα είναι πλέον προσιτοί:

α) Στα πρόσωπα που αφορούν.

β) Στους συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφόσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης.

γ) Με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερομένων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτον.

δ) Κατόπιν άδειας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σε πρόσωπα, τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή και επαγγελματικούς ζητούν την κατά τα ανωτέρω πρόσβαση.
Η ισχύς της απόφασης αρχίζει 15 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από