Ενας ακόμη σπουδαίος παίκτης στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, ίσως όχι του διαμετρήματος των τριών σύγχρονων τοτέμ (Διαμαντίδης, Σπανούλης, Παπαλουκάς –βάλτε όποια σειρά σάς αρέσει), αλλά ένα σκαλί πιο κάτω, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Εθνική Ανδρών. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της καλαθόσφαιρας η απόφαση του Νίκου Ζήση είχε ληφθεί εδώ και αρκετούς μήνες και επισημοποιήθηκε χθες κάνοντας φτωχότερα τα επόμενα καλοκαίρια της Εθνικής. Κι αυτό γιατί ο εμπνευστής της πάσας που απέφερε το ιστορικό τρίποντο του Διαμαντίδη στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ 2005 με την Γαλλία, είχε συνδεθεί ψυχή τε και σώματι με τη γαλανόλευκη φανέλα από 14 ετών και ένδεκα μηνών!

«Ολα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και έρχονται στιγμές στη ζωή που πρέπει να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις. Ηταν τεράστια τιμή και περηφάνια να αγωνίζομαι με το εθνόσημο στο στήθος και να εκπροσωπώ την πατρίδα μου. Η Εθνική είναι η ομάδα που αγάπησα περισσότερο από κάθε άλλη. Θα με γεμίσει με ακόμη μεγαλύτερη περηφάνια να διαπιστώσω στο μέλλον πως η δική μου γενιά μεταλαμπάδευσε και στις επόμενες αυτό το αίσθημα ευθύνης, περηφάνιας και τιμής για την εθνική ομάδα. Θα είναι χαρά ανυπέρβλητη τα παιδιά που ξεκίνησαν να παίζουν μπάσκετ βλέποντας εμάς στην τηλεόραση και στο γήπεδο να μας ξεπεράσουν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο 33χρονος γκαρντ, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα των πρωτοκλασάτων παικτών που αποχωρούν πρόωρα από την Εθνική.

Ο Διαμαντίδης σταμάτησε σε ηλικία 30 ετών ανακοινώνοντας το αντίο μετά το Μουντομπάσκετ 2010 της Τουρκίας. Ο Παπαλουκάς στα 31, κατόπιν απόφασης του τότε προπονητή Γιόνας Καζλάουσκας που αρνήθηκε να τον δεχτεί λίγες ημέρες μετά την έναρξη της προετοιμασίας (Ποιον; Τον Παπαλουκά!). Ο Σπανούλης αποχώρησε στα 33 μετά το περυσινό Ευρωμπάσκετ. Και τώρα ο συνομήλικος κουμπάρος του. Σύμπτωση; Ισως ναι, ίσως και όχι. Κατά μια άποψη είναι απάνθρωπο το καλαντάρι για τους αθλητές.

Ο Ζήσης, για παράδειγμα, έχει δώσει φέτος 61 αγώνες (Ευρωλίγκα 24, Μουντεσλίγκα 35, Κύπελλο 2) και η Μπάμπεργκ υπερασπίζεται τον τίτλο της πρωταθλήτριας Γερμανίας στα πλέι οφ. Ώς πότε θα άντεχε το κορμί του; Κατά μια άλλη άποψη όμως, κάποιο λάθος γίνεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης το οποίο χρήζει διερεύνησης.