Δύο ήταν τα ζητούμενα για τον Παναθηναϊκό πριν από τη σέντρα της χθεσινοβραδινής αναμέτρησης με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο: πρώτον, αν θα νικούσε φέτος για πρώτη φορά σε ένα σημαντικό ματς και, δεύτερον, αν ο Αντρέα Στραματσόνι –σε περίπτωση γκέλας –θα παρέμενε στο απυρόβλητο της διοίκησης της ΠΑΕ. Για καλή τύχη των Πρασίνων, η Ενωση ουδέποτε μπήκε στον ρυθμό του αγώνα χάνοντας 3-0 με κατεβασμένα χέρια. Ηταν εμφανές από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ότι το μάτι των παικτών του ΠΑΟ γυάλιζε. Αλλωστε, ο Στραματσόνι και οι ποδοσφαιριστές του τα έπαιζαν όλα για όλα, διότι σε περίπτωση στραβοπατήματος θα έχαναν σημαντικό έδαφος στη μάχη για την πρωτιά στα πλέι οφ, εν αντιθέσει προς τους κουρασμένους Κιτρινόμαυρους, οι οποίοι φάνηκε πως «άδειασαν» μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου επί του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και έφτασε στην πιο ξεκούραστη νίκη του σε ντέρμπι ύστερα από πολλούς μήνες. Ανοιξε το σκορ μόλις στο 11′ με εξαιρετικό σουτ του mvp Λουντ, ο οποίος σκοράρισε για πρώτη φορά με τη φανέλα του Τριφυλλιού, έγραψε το 2-0 στο 30′ με τον killer Μπεργκ έπειτα από θαυμάσια συνεργασία των επίσης διακριθέντων Κουτρουμπή και Βιγιαφάνιες κι έφτασε στον θρίαμβο με τον νεοεισελθόντα Κλωναρίδη στο 90′. Παράλληλα όμως τούτη η εκκωφαντική τριάρα σφράγισε την παραμονή του Στραματσόνι στον πάγκο του Παναθηναϊκού και την επόμενη σεζόν. Μολονότι ο ρωμαίος κόουτς ουδέποτε έχασε τη στήριξη του Γιάννη Αλαφούζου, πέριξ του προέδρου αλλά και από μια μεγάλη μάζα οπαδών εκφραζόταν τις τελευταίες εβδομάδες έντονη αμφισβήτηση ως προς την ικανότητα του 40χρονου προπονητή να χτίσει έναν ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό Παναθηναϊκό που θα συνδυάζει νίκες και καλή μπάλα.

Ο Στραματσόνι μετά το τέλος του ματς, αν και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εικόνα της ομάδας του, θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να διατηρήσουμε την ίδια επιθετικότητα. Ακόμη δεν έχουμε πετύχει τίποτα» είπε ο Ιταλός και συμπλήρωσε: «Πάντως είναι η πρώτη φορά που κερδίζουμε με τόσο καθαρό τρόπο. Ισως αυτή η νίκη να δώσει στους παίκτες αυτοπεποίθηση και να βοηθήσει στη δουλειά που κάνουμε». Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτάρας, ο οποίος αντικαθιστά στον πάγκο της ΑΕΚ τον Στέλιο Μανωλά που υπέστη υπερκόπωση, παραδέχθηκε ότι η ομάδα του έχασε δίκαια, αλλά πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ακυρώσουμε ό,τι έχουν πετύχει οι παίκτες μας. Συνεχίζουμε, προχωράμε, και βλέπουμε το επόμενο ματς».

Οι δυο ομάδες θα αναμετρηθούν ξανά την ερχόμενη Πέμπτη, τούτη τη φορά στο ΟΑΚΑ, με γηπεδούχο την Ενωση που θα προσπαθήσει να ξαναπάρει τα ηνία στην κούρσα των πλέι οφ με έπαθλο το εισιτήριο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα μισά του δρόμου και όπως διαμορφώθηκε η βαθμολογία (ΠΑΟΚ 7, ΠΑΟ 7, ΑΕΚ 5, Πανιώνιος 1) φάνηκε ότι η πρωτιά είναι υπόθεση των τριών.

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μέστο, Νάνο, Ταυλαρίδης, Μολέντο, Κουτρουμπής (79′ Βλαχοδήμος Παν.), Ζέκα, Λουντ, Βιγιαφάνιες (87′ Κλωναρίδης), Λέτο (60′ Μπουμάλ), Μπεργκ.

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης, Αρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες (70′ Κορδέρο), Γιόχανσον, Μάνταλος (85′ Πέκχαρτ), Αραβίδης, Πλατέλλας (46′ Μπουονανότε), Τζιμπούρ.

Ρεκόρ καριέρας

Ο Μάρκους Μπεργκ έφτασε τα 17 γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού εφέτος και έκανε ρεκόρ καριέρας στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο σουηδός φορ και στις δύο προηγούμενες σεζόν είχε σταματήσει στα 16 τέρματα. Αν σκοράρει άλλο ένα γκολ στα πλέι οφ, θα φτάσει τα 50 στη Σούπερ Λίγκα.