Ενας αριθμός και μια εικόνα από το χθεσινό έκτακτο συνέδριο του AKP για την εκλογή του νέου αρχηγού αποτυπώνουν όσο τίποτε άλλο την παντοδυναμία του Ταγίπ Ερντογάν στο κόμμα. Ο αριθμός είναι το 1.405 –τόσοι ήταν οι σύνεδροι αλλά και τόσες ήταν οι ψήφοι που έλαβε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο εκλεκτός του τούρκου προέδρου που θα αντικαταστήσει τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην πρωθυπουργία. Η εικόνα είναι οι σύνεδροι να ακούν όρθιοι το μήνυμα του Ερντογάν που διαβάστηκε στο συνέδριο. «Η νόμιμη σχέση μου με το ΑΚΡ τελείωσε τη στιγμή που ορκίστηκα πρόεδρος. Αλλά η σχέση αγάπης δεν τελείωσε ποτέ και ποτέ δεν θα τελειώσει» διαβεβαίωσε το όρθιο ακροατήριο.

Από το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ο Ερντογάν βγαίνει ακόμη πιο ενισχυμένος: εκτός από νέο αρχηγό, ο οποίος εξελέγη καθ’ υπόδειξιν του ιδίου, το ΑΚΡ εξέλεξε και νέα Κεντρική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του τούρκου προέδρου. Κυρίως, όμως, από το έκτακτο συνέδριο άνοιξε και τυπικά ο δρόμος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο Ερντογάν για να πάρει περισσότερες εξουσίες στα χέρια του. Ο ίδιος ο Ερντογάν στο μήνυμά του αναφέρθηκε στην ανάγκη μετάβασης στο προεδρικό σύστημα: «Στο προσεχές μέλλον και στο πλαίσιο των αναζητήσεων για νέο σύστημα και νέο σύστημα διακυβέρνησης, πιστεύω ότι θα αρθεί το στρεβλό αυτό σύστημα που επηρεάζει αρνητικά το κλίμα μεταξύ του λαού και του προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Δημοκρατίας και του πολιτικού του προσωπικού».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξάλλου, είναι ο άνθρωπος εμπιστοσύνης που αναλαμβάνει την αποστολή να αποδυναμώσει τον εαυτό του και τους μελλοντικούς πρωθυπουργούς από τις εξουσίες που έχουν σήμερα για να τις παραδώσει στα χέρια του προέδρου του. «Λέγαμε πάντοτε περήφανα ότι είμαστε οι σύντροφοι και οι συνοδοιπόροι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα και το ίδιο πάθος. Κύριε πρόεδρε, υποσχόμαστε ότι το πάθος σας θα είναι το πάθος μας, ο αγώνας σας θα είναι ο αγώνας μας, η πορεία σας θα είναι η πορεία μας» ανέφερε κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ενώ δεσμεύθηκε επίσης ότι θα εργαστεί για τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα ώστε να «νομιμοποιηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση». Κι αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος, ο ρόλος του οποίου είναι θεωρητικά διακοσμητικός, ασκεί στην πραγματικότητα την εξουσία στην Τουρκία.

Για να γίνει και τυπικά η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα, χρειάστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει νόμο για την άρση της ασυλίας των βουλευτών. Ο νόμος για την άρση της ασυλίας μοιάζει φαινομενικά άσχετος με τον στόχο του Ερντογάν, αλλά δεν είναι. Το κυβερνών κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αν όμως διωχθούν δικαστικώς κάποιοι βουλευτές, ο δρόμος για τις υπερεξουσίες του προέδρου ανοίγει διάπλατα.

Διαφωνούν οι πολίτες

Τόσο η αντιπολίτευση όσο και η πλειονότητα των πολιτών αντιτίθενται στην ενίσχυση των εξουσιών του τούρκου προέδρου, του οποίου η ροπή προς τον αυταρχισμό είναι πλέον κάτι περισσότερο από ορατή.

Απόλυτη προτεραιότητα το νέο Σύνταγμα

Ο νέος αρχηγός του ΑΚΡ, ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λίγες ώρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, δήλωσε στο συνέδριο ότι η μετάβαση στο προεδρικό σύστημα θα είναι η απόλυτη προτεραιότητά του ως πρωθυπουργού. «Ο πρόεδρός μας έχει την ευθύνη του λαού μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ένα νέο Σύνταγμα κι ένα προεδρικό σύστημα» ανέφερε στην ομιλία του εκφράζοντας πλήρη αφοσίωση στον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πρόεδρός μας είναι ο αρχιτέκτονας της φωτισμένης Τουρκίας» είπε ο Γιλντιρίμ για τον μέντορά του.