Αισιοδοξία συνοδεύει κάθε δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών για το αυριανό Eurogroup. Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση που θα επιτρέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την Ελλάδα δήλωσε ο Σόιμπλε μετά και τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ιαπωνία την περασμένη Πέμπτη. Λεπτομέρειες από τη συνάντηση αυτή δεν διέρρευσαν. Ενδιαφέρον έχει ότι ο Σόιμπλε εστίασε στην «εκταμίευση της δόσης», χωρίς να αναφερθεί στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αλλά και σε αυτό πρέπει να βρεθεί λύση, διότι μόνον έτσι θα παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

Η αισιοδοξία του γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν είναι απλή εκτίμηση. Είναι πιεστική ανάγκη. Ο Σόιμπλε πήρε από την καγκελάριο την εντολή να κλείσει την κόντρα για τη βοήθεια προς την Ελλάδα όσο πιο γρήγορα και αθόρυβα γίνεται, έγγραψε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» του Σαββατοκύριακου. Η Μέρκελ θέλει λύση πριν από τη σύνοδο των ηγετών του G7 στην Ιαπωνία την ερχόμενη Πέμπτη – Παρασκευή για να μη βρεθεί πάλι αντιμέτωπη με τις παραινέσεις του Ομπάμα, προσθέτει η εφημερίδα. Η καγκελάριος δεν θα ήθελε επίσης επ’ ουδενί μία νέα σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το ελληνικό ζήτημα.

Αριστη συνεργασία Μέρκελ – Τσίπρα

Η συνεργασία της Μέρκελ με τον Τσίπρα είναι άριστη μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Αποδείχθηκε ιδιαιτέρως αποτελεσματική στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, για την οποία καίγεται η καγκελάριος. Στο επιτελείο της Μέρκελ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει διαμορφώσει στο μεταξύ η καγκελάριος με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα.

Μένει λοιπόν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η εντολή να τετραγωνίσει τον κύκλο και να βρει μια λύση που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το χρέος ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς τον κίνδυνο να μπλοκάρει αυτή τη λύση η Γερμανική Βουλή. Η δυσφορία των βουλευτών στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, του κόμματος της Μέρκελ, διογκώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο να κληθούν να στηρίξουν ρυθμίσεις χρέους της Ελλάδας που αλλάζουν βασικές παραμέτρους του τρίτου Μνημονίου, όπως οι προτάσεις του ΔΝΤ για επιμήκυνση και οροφή στο επιτόκιο που έπεσαν στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες.

«Οχι σε κούρεμα»

«Πρόκειται για κούρεμα χρέους από την πίσω πόρτα» λέει στα «ΝΕΑ» ο Χανς Μίχελμπαχ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής. Ο βαυαρός βουλευτής, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ανήκει στους 113 βουλευτές που δεν ακολούθησαν τη Μέρκελ και καταψήφισαν το περασμένο καλοκαίρι το τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα.

Ο Μίχελμπαχ επικρίνει το ΔΝΤ ότι με την πρότασή του «χτυπά πισώπλατα τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στην Αθήνα, οι οποίες επιδιώκουν έντιμα να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της». Ο Μίχελμπαχ σημειώνει ότι μελλοντικά θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στις δομικές μεταρρυθμίσεις. «Το ότι ακόμη και οι έλληνες μικρομεσαίοι εγκαταλείπουν και δεν επενδύουν στην ίδια τους τη χώρα δείχνει την πραγματική κατάσταση της χώρας» σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι απουσιάζουν οι βασικές προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο Μίχελμπαχ ασκεί έντονη κριτική στην Κομισιόν, την οποία επικρίνει ότι δεν άσκησε τον ελεγκτικό της ρόλο. «Αντί να πιέσει την Αθήνα να ανεβάσει ταχύτητες, η Κομισιόν πρακτικά αποδέχθηκε χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση κάθε καθυστέρηση της Αθήνας» λέει. Ετσι μετατράπηκε σε «συνεργό των αρνητών των μεταρρυθμίσεων».