Καμπανάκι για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κτύπησαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου. Οι χώρες του G7 δεσμεύτηκαν ακόμη μία φορά να μην προχωρήσουν σε υποτιμήσεις των νομισμάτων τους για λόγους ανταγωνισμού στο εμπόριο. Ακόμη συμφώνησαν ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου ότι θα ήταν λάθος απόφαση να εγκαταλείψει η Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία και κατά τη διάρκειά της οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν επίσης στους τρόπους αντιμετώπισης της χρηματοδότησης τρομοκρατών και στο Προσφυγικό.

Μπορεί πάντως οι χώρες του G7 να δεσμεύτηκαν να μην υποτιμήσουν τα νομίσματα και να λάβουν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης αλλά η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επανέλαβε τη θέση της για κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά του γεν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαφωνίες με τις ΗΠΑ.

Το γεν έχει ενισχυθεί φέτος κατά 9% έναντι του δολαρίου δημιουργώντας προσδοκίες ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει στην αγορά. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Ασο έθιξε το θέμα και σε συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου. Ο Λιου από την πλευρά του ανέφερε κατά τη συνάντηση του G7 ότι οι μεταβολές της ισοτιμίας του γεν δεν είναι ιδιαίτερα έντονες. Με τον τρόπο αυτό πήρε, εμμέσως πλην σαφώς, διαφορετική θέση από αυτή της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Πέρα από τις ισοτιμίες, το G7 δεν συμφώνησε σε συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Χώρες του G7 όπως η Ιαπωνία και ο Καναδάς ζητούν περισσότερες κρατικές δαπάνες, κάτι που όμως δεν θέλει η Γερμανία. Κοινή θέση και των επτά χωρών ήταν ότι για να υπάρξει περισσότερη ανάπτυξη θα πρέπει να βοηθήσουν οι κεντρικές τράπεζες και οι ίδιες οι κυβερνήσεις και να εφαρμοστούν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά δεν έγινε καμία αναφορά για την ανάληψη κοινής δράσης. Μετά τη συνάντηση του G7, όπως είχε συμφωνηθεί εξαρχής, δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν.

© Bloomberg News