Μια μίνιμουμ απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης περιμένει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα εξετάστηκαν οι τελευταίες πτυχές του πολυνομοσχεδίου αλλά και ό,τι αφορά το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους και εκτιμήθηκε ότι ΔΝΤ και δανειστές θα καταφέρουν να ισορροπήσουν σε μια απόφαση που θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη.

«Εμείς αυτό που ήταν να κάνουμε το κάναμε» αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή και έχοντας επίγνωση των δεδομένων εξηγεί πως η ελληνική πλευρά δεν περιμένει την υιοθέτηση των προτάσεων του Ταμείου για το χρέος, εντούτοις αναμένει τη λήψη μιας απόφασης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΔΙΟΡΙΑ. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη για το θέμα του αυτόματου διορθωτή των δημοσιονομικών στόχων, αποκαλούμενου και ως κόφτη, και επαναλαμβάνει την εκτίμησή της ότι δεν θα απαιτηθεί η ενεργοποίησή του. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι από τη στιγμή που θα διαπιστωθούν δημοσιονομικές τρύπες ο κόφτης δεν θα ενεργοποιείται αυτομάτως.

Εως ότου μπει σε λειτουργία μεσολαβεί χρονικό διάστημα ενός μηνός, κατά το οποίο ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να παρεμβαίνει διορθωτικά επιλέγοντας εκείνος το μείγμα των μέτρων που θα ληφθούν. Επί του πρακτέου, ο υπουργός Οικονομικών θα προσδιορίζει τους κωδικούς εκείνους στους οποίους θα γίνονται περικοπές και μάλιστα, σύμφωνα με τον Τσακαλώτο, με την προϋπόθεση ότι θα εξαιρούνται οι κωδικοί που αφορούν τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της άμυνας.

Εάν πάλι ο υπουργός Οικονομικών αδρανήσει και δεν προβεί σε κάποια διορθωτική κίνηση διαπιστώνοντας δημοσιονομικές αποκλίσεις, τότε ο μηχανισμός θα τίθεται αυτόματα σε εφαρμογή με οριζόντιες περικοπές.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Ως προς τη φιλοσοφία του πολυνομοσχεδίου στο θέμα των φόρων, οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος, Σταθάκης και Χουλιαράκης εξήγησαν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως οι φόροι έχουν κατανεμηθεί με ορίζοντα διετίας και ως εκ τούτου έχουν αποφευχθεί άλλες δυσμενέστερες –κατά την κρίση τους –επιλογές, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. «Κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα τα νοικοκυριά» αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα καταβληθεί η μεγάλη δόση, ένα τμήμα της οποίας θα κατευθυνθεί για τις δανειακές ανάγκες της χώρας, ενώ περίπου 2 δισ. ευρώ θα δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Επιπλέον, μετά τον Σεπτέμβριο και με βάση τη συμφωνία του ESM, σε μηνιαία βάση 800 εκατομμύρια θα κατευθύνονται για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η κυβέρνηση εκτιμά επίσης ότι με το κλείσιμο της συμφωνίας θα ενεργοποιηθεί και το καθεστώς των waiver με παροχή φθηνής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ. Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα κατά την ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής. Οι βουλευτές εμφανίζονται έτοιμοι να ψηφίσουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ γενικώς χθες έδειξαν πως παρακάμπτουν και τις όποιες αντιρρήσεις τους για τις έξτρα ιδιωτικοποιήσεις, κι αυτό διότι έλαβαν δεσμεύσεις ότι θα ενταχθούν στο υπό δημιουργία Ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας όχι για να πουληθούν αλλά για να παραχωρηθεί απλώς ένα ποσοστό τους, της τάξης του 20%, με το ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο.
Ως εκ τούτου, το Μαξίμου δεν περιμένει εκπλήξεις από τους βουλευτές του. Περιμένει ωστόσο με ενδιαφέρον να δει τι τελικώς θα πράξει η Νέα Δημοκρατία κατά την επίμαχη ψηφοφορία μετά τις διαρροές πως η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να ψηφίσει το Ταμείο δημόσιας περιουσίας και τα κόκκινα δάνεια.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκοντας να αξιοποιήσει πολιτικά μια τέτοια εξέλιξη σχολιάζει πως πρόκειται για μια εντυπωσιακή μετατόπιση της ΝΔ, καθώς όλους τους προηγούμενους μήνες ως προς το θέμα των κόκκινων δανείων οι βουλευτές της έκαναν λόγο για παράδοση στα κοράκια της καταστροφής. Το Μαξίμου κάνει λόγο για ένα θορυβώδες επικοινωνιακό θέατρο, με στόχο να διαμορφωθεί στην κοινωνία κλίμα ανασφάλειας και κατατρομοκράτησης.