Να αποφύγει μια πολιτική σύγκρουση με την Ισπανία θέλησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση επιβολής κυρώσεων στη χώρα λόγω υψηλού ελλείμματος, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι νέες εκλογές τον Ιούνιο.

Η Κομισιόν, της οποίας οι οικονομολόγοι είχαν προτείνει να ληφθούν μέτρα κατά της Ισπανίας, ανέφερε ότι θα επανεξετάσει τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στις αρχές Ιουλίου. Η ΕΕ έδωσε και στις δύο χώρες επιπλέον περιθώριο ενός έτους προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το 3% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει ποινές σε χώρες των οποίων το έλλειμμα ξεπερνά τα όρια που ορίζει η ΕΕ και να προτείνει την αλλαγή των προϋπολογισμών τους.

Η απόφαση αυτή της Κομισιόν να αναβάλει τη λήψη αποφάσεων είναι κυρίως πολιτική. Η ΕΕ δεν έχει πολλές επιλογές από το να αναλάβει δράση κατά της Ισπανίας εάν θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της, ανέφεραν πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. Ηδη από το 2009 η Κομισιόν έχει χαλαρώσει τρεις φορές τους δημοσιονομικούς στόχους της Ισπανίας. Ενόψει των νέων εκλογών ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι όχι μόνο δεν έχει δεσμευτεί να λάβει νέα μέτρα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών, αλλά έχει υποσχεθεί ότι εάν επανεκλεγεί θα προχωρήσει σε μειώσεις φόρων.

Εκτός από την Ισπανία και την Πορτογαλία, καμπανάκι έχει χτυπήσει η Κομισιόν και στη Γαλλία και την Ιταλία, αφού έχουν ξεπεράσει τα ευρωπαϊκά όρια όσον αφορά το έλλειμμα ή το χρέος. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε καμία από τις χώρες αυτές.

Από το 2013 και μετά η Κομισιόν έχει περισσότερες εξουσίες για να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες – μέλη της ευρωζώνης οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τα όρια της ΕΕ. Η Κομισιόν έχει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα σε χώρες οι οποίες ξεπερνούν συνεχώς –και τουλάχιστον κατά 0,2% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ –τα όρια που έχουν συμφωνηθεί για το έλλειμμα.

© Bloomberg News