Η σκληρή δουλειά του Κοινοβουλίου για τον Πρόεδρο της Βουλής δεν σταματά την ερχόμενη Κυριακή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα αλλά ξεκινά τη Δευτέρα. Ο λόγος; Δέκα νομοσχέδια τα οποία για την ώρα βρίσκονται σε στάσης αναμονής και θα εισαχθούν στην Ολομέλεια αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτά θα αφορούν από τον αναπτυξιακό νόμο και το πρόγραμμα για την κοινωνική οικονομία μέχρι τον επαναπατρισμό των αδήλωτων κεφαλαίων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

«Από Δευτέρα ανοίγουμε» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας χθες σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα των εργασιών. Παραλλήλως υποστήριξε ότι τα δέκα νομοσχέδια είχαν μπλοκαριστεί από τους θεσμούς και όχι από την κυβέρνηση και πως «ακόμη και το Ασφαλιστικό και Φορολογικό, που σωστά φέραμε μαζί, ήταν μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης». Από τις αναφορές του δεν έλειψε πάντως και η κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν μπορεί να προβλέψει κινδύνους. Αυτό, είπε, αποδείχθηκε στο Προσφυγικό και στην περίπτωση της Ουκρανίας όπου έγινε πόλεμος και υψώθηκε ένα τείχος μέσα στην Ευρώπη.

ΑΡΓΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Ο Νίκος Βούτσης σχολίασε και τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι «δεν είναι μείζον ζήτημα στην παρούσα φάση» και «αν δεν πάρει μπροστά η οικονομία, γιατί αυτό είναι το στοίχημα της κυβέρνησης, όλα τα άλλα, όπως το πώς θα ψηφίζουμε και σε πόσα κομμάτια θα σπάσει η Β’ Αθηνών, δεν θα ενδιαφέρουν κανέναν». Ωστόσο, εμμέσως και πολύ σαφώς, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε στα όσα είχε πει μία μέρα νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι δηλαδή η χώρα δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί με την απλή αναλογική. «Εμείς παραμένουμε σταθερά 100% υπέρ της απλής αναλογικής ανεξαρτήτως άλλων απόψεων που μπορεί να υπάρχουν» ξεκαθάρισε, δίνοντας ουσιαστικά τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ. Εστιάζοντας στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εκδήλωση μνήμης που ετοιμάζει η Βουλή για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Βούτσης επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους και να κρατήσει αποστάσεις. Είπε, λοιπόν, ότι η πρωτοβουλία ανήκει στο Ιδρυμα της Βουλής και πως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την παρουσία του Πρωθυπουργού σε αυτήν. Λίγη ώρα αργότερα πάντως από την αίθουσα της Ολομέλειας ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι η εισήγηση στο Ιδρυμα για την πραγματοποίηση της έκθεσης φωτογραφίας ήταν δική του και κάλεσε την κυβέρνηση να μην εκμεταλλευτεί την επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατο του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ. «Αν θέλετε να κάνετε κάτι που θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος μας, να κάνετε εκδήλωση για τον Μαμανέα που χρησιμοποιούσατε εκείνα τα χρόνια!» πρόσθεσε.