Τις σχέσεις του με τους ευρωπαίους συμμάχους του θα επιδιώξει να φρεσκάρει ο Αλέξης Τσίπρας σε δύο ταξίδια του στο εξωτερικό που θα προηγηθούν του Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης. Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή, με τον Πρωθυπουργό να παρίσταται για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο μηνών σε συνάντηση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών, αυτήν τη φορά στη Ρώμη. Εκεί ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει για το θέμα της αξιολόγησης και φυσικά το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους με τους Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπενθυμίζοντάς τους ότι η διευθέτησή του αποτελεί τμήμα της ολοκλήρωσης της συμφωνίας του Ιουλίου μετά την αξιολόγηση. Τη Δευτέρα, πάλι, στην Κωνσταντινούπολη και στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, στην οποία και επιθυμεί να εξηγήσει πόσο σημαντική είναι για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας μια λύση για το ελληνικό χρέος.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση αποφεύγει δημοσίως να παίρνει σαφή θέση ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά πρωτίστως τους δανειστές και τις σχέσεις του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Από τη μια το Μαξίμου θα ήθελε μια λύση που προσεγγίζει τις προτάσεις του Ταμείου, από την άλλη ωστόσο αναγνωρίζει πως πρέπει να συμβιβαστεί με μια μέση λύση που θα προκρίνουν οι ευρωπαίοι εταίροι για ελάφρυνση του χρέους σε συνεννόηση με το ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολιτικά σε μια λύση για το χρέος όχι μόνο γιατί θα απομακρύνει την «αστάθεια και αβεβαιότητα», όπως ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη, αλλά γιατί με μια τέτοια εξέλιξη θα μπορεί να επαίρεται ότι είναι ο Πρωθυπουργός που πέτυχε συμφωνία και για το χρέος και όχι μόνο μια υποσχετική, όπως αυτή που εισέπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2012. Πάντως, όπως και να ‘χει η κυβέρνηση θα ήθελε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου να εξασφαλίσει τόσο μια απόφαση για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων όσο και τη συμφωνία πάνω σε έναν οδικό χάρτη για τη μεσοπρόθεσμη αντιμετώπισή του ώς το 2022.

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Σήμερα η κυβέρνηση έχει αναλάβει να απαντήσει σε ερωτήσεις και απορίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του πολυνομοσχεδίου που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή ως το τελευταίο νομοθέτημα πριν από το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κάποιος ορατός λόγος ανησυχίας για τη στάση των βουλευτών, θεωρούν όμως πως ένα τρίωρο ψυχολογικό μασάζ από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα βοηθήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η αγωνία για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και τις επιπλέον 10 που έχουν προστεθεί στον κατάλογο της συμφωνίας δεν έχει ξεπεραστεί, ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι το θέμα είναι διαχειρίσιμο από τη στιγμή που όλες αυτές θα ενταχθούν στον νέο φορέα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας χωρίς να πουληθεί το 51%, αλλά με παραχώρηση του 20%. Το πρόβλημα θα γινόταν αισθητό μόνο στην περίπτωση που υπουργοί της κυβέρνησης εξέφραζαν αντιρρήσεις επί του θέματος.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είπε με σχετική ευκολία ότι στα άμεσα σχέδια του Πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνεται ανασχηματισμός –«δεν φαίνεται ότι επίκειται» –αλλά η επιτάχυνση του έργου της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, με την ίδια ευκολία η Γεροβασίλη είπε ότι οι προτάσεις που διατυπώθηκαν αποτελούν προσωπικές απόψεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή και ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.