Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών σκαρφάλωσε το πετρέλαιο που βρέθηκε κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι. Η άνοδος σημειώθηκε την ώρα που η Goldman Sachs ανακοίνωνε ότι στην αγορά καταγράφεται έλλειψη σε μαύρο χρυσό ένα τρίμηνο νωρίτερα από όσο αναμενόταν. Στην άνοδο συνέβαλαν ακόμη τα προβλήματα στην παραγωγή που υπάρχουν στη Νιγηρία και η γενικότερη αύξηση στη ζήτηση. Η Goldman Sachs πάντως προβλέπει ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα καταγραφεί ξανά υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά. Την ίδια ώρα, επιθέσεις ανταρτών και προβλήματα στους πετρελαιαγωγούς έχουν μειώσει την παραγωγή στη Νιγηρία κατά 30%. Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής.

Νωρίτερα φέτος οι τιμές του πετρελαίου είχαν φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Από τότε όμως οι τιμές έχουν ανακάμψει λόγω προβλέψεων ότι η υπερπροσφορά θα μειωθεί επειδή μειώνεται και η παραγωγή. Το πλεόνασμα στην προσφορά πετρελαίου φαίνεται ότι το πρώτο φετινό τρίμηνο είναι μικρότερο από το αναμενόμενο είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, επικαλούμενη αύξηση στη ζήτηση από την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση τον Ιούνιο αυξήθηκαν στην αγορά της Νέας Υόρκης έως 1,19 δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 47,40 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου αυξήθηκαν έως 1,25 δολάρια και έφθασαν στα 49,08 δολάρια το βαρέλι.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου ολόκληρο το 2016 στα 44,60 δολάρια από 38,40 δολάρια τα βαρέλι.

«Η αγορά του πετρελαίου φαίνεται ότι βρίσκεται καθ’ οδόν να ισορροπήσει πολύ πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν αρχικά» ανέφεραν από την πλευρά τους οι αναλυτές της Barclays Μισουίν Μαές και Κέβιν Νόρις. «Η φυσική εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου τελικά άρχισε. Το πιο πιθανό είναι ότι καταγράφηκε έλλειψη στην αγορά τον Μάιο» ανέφεραν από την πλευρά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs Ντάμιεν Κουρβάλιν και Τζέφρι Κάρι.

© Bloomberg News