Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος αναμένεται να λήξει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, αφήνοντας έτσι μετέωρο το ΔΝΤ ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Εχουμε συμφωνία για τις δύο από τις τρεις εκκρεμότητες, δηλαδή το πακέτο των 5,6 δισ. ευρώ και τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, αλλά όχι για το χρέος έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν από τώρα σε παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους. Ο παράγων εκλογές το 2017 που ισχύει για τη Γερμανία δεν επιτρέπει γενναιόδωρες κινήσεις έναντι της Ελλάδας, ούτε καν με τη μορφή συγκεκριμένων δεσμεύσεων για επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων. Ετσι τα πιθανά σενάρια, σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, είναι δύο:

Το πρώτο –η καλύτερη εκδοχή για την Ελλάδα –είναι να αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος ώς την επόμενη αξιολόγηση, που τοποθετείται στον Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος του ΔΝΤ θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, εν αναμονή μιας συγκεκριμένης ρύθμισης του χρέους. Eως τότε δεν θα συμμετέχει φυσικά ούτε στο πρόγραμμα ούτε στη χρηματοδότηση, αλλά θα εγκρίνει με κάποιον τρόπο την πρώτη αξιολόγηση κλείνοντας το μάτι στη Γερμανία, ώστε να περάσει την εκταμίευση από το Κοινοβούλιό της. Εφόσον τα πράγματα προχωρήσουν ώς το φθινόπωρο σε ικανοποιητικό επίπεδο, στο θέμα του χρέους, το Ταμείο μπορεί να επιστρέψει.

Το δεύτερο σενάριο, η χειρότερη εκδοχή για την Ελλάδα, είναι να αποφασιστεί από τώρα, στις 24 Μαΐου, ότι οι σημαντικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν το 2018. Σε μια τέτοια περίπτωση, δύσκολα το ΔΝΤ θα μπορέσει να δικαιολογήσει την παραμονή του στο πρόγραμμα. Μια τέτοια αόριστη δέσμευση δεν θα είναι αρκετή ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του και να επανέλθει στο πρόγραμμα. Το Ταμείο επιμένει στις θέσεις του ότι το πρόγραμμα της ευρωζώνης βασίζεται σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι ανέφικτος ιδίως αν απαιτείται επί σειρά ετών και ότι είναι απαραίτητη μια δέσμευση για ρύθμιση του χρέους εδώ και τώρα και όχι το 2018.

Προς το παρόν όμως, η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις των θεσμών, θα ήταν πιθανό μόνο σε περίπτωση που διαφαινόταν μια έντονη αναπτυξιακή δυναμική. Αλλά αυτό προς το παρόν είναι πρόωρο.