Project Syndicate

Οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ έχουν δείξει φέτος τον θυμό τους καθώς αναδεικνύουν νέους υποψηφίους ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ενας παράγοντας που έχει δημιουργήσει αυτόν τον θυμό είναι προφανής: πολλοί μέσοι Αμερικανοί θεωρούν ότι τους εκμεταλλεύονται. Αν υποβάλλουμε το ερώτημα «πιστεύετε ότι το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ ευνοεί τους πλουσίους ή είναι δίκαιο για όλους τους Αμερικανούς;», το 71% –περιλαμβανομένων και ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων –θα απαντήσει ότι το σύστημα ευνοεί τους πλουσίους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο ενισχυμένοι οι υποψήφιοι για την προεδρία που υπόσχονται αύξηση στη φορολογία των πλουσίων. Δεν είναι σύμπτωση ότι τέτοιοι υποψήφιοι προτείνουν κατάργηση των προνομίων των πλουσίων.

Κανείς δεν πιστεύει ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οπως όμως δείχνουν τα φορολογικά στοιχεία των ΗΠΑ, αυτό ακριβώς συμβαίνει για τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ. Οσο πιο ευκατάστατος είναι κανείς τόσο περισσότερο μειώνεται ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας του. Για τον λόγο αυτό μάλλον δεν είναι σύμπτωση που οι περισσότερες προτάσεις των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ κάνουν λόγο για μείωση των προνομίων των πλουσίων.

Παρά τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στους Ρεπουμπλικανούς, υπάρχει ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτός ο θυμός μεγάλης μερίδας των Αμερικανών. Οποιος κερδίσει τις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ μπορεί να διασφαλίσει ότι οι πλούσιοι δεν θα πληρώνουν πλέον χαμηλότερους φόρους από όλους τους υπολοίπους. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς την εγκαθίδρυση ουσιαστικής δικαιοσύνης στο οικονομικό σύστημα.

Ο Κένεθ Σιβ είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Ο Ντέιβιντ Στάσαβαζ είναι καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.