Με το «Angry Birds», που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στους κινηματογράφους, οι κινηματογραφικές ταινίες που έχουν βασιστεί σε βιντεοπαιχνίδια έφτασαν αισίως τις 32 (αν και η συγκεκριμένη, ως animation, είναι άδικο να συγκριθεί με τις υπόλοιπες). Ολες οι προηγούμενες ήταν κακές, στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορες – ακόμα και οι φίλοι των παιχνιδιών στα οποία αυτές βασίστηκαν δεν μπορούν να το αρνηθούν.

Και δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έγιναν σοβαρές προσπάθειες. Για το «Λάρα Κροφτ» προσέλαβαν την Αντζελίνα Τζολί και τον Ντάνιελ Κρεγκ. Για το «Prince of Persia» πήραν τον Τζέικ Γκίλενχαλ και τον Μπεν Κίνγκσλεϊ και ανέθεσαν τη σκηνοθεσία στον Μάικ Νιούελ του «Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία» και του «Ντόνι Μπράσκο». Και το αποτέλεσμα; Ελάχιστα καλύτερο από τα απαράδεκτα «Resident Evil» με τη Μίλα Γιόβοβιτς.

Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν βιντεοπαιχνίδια για τα οποία λέγεται και γράφεται ότι «είναι καλύτερα και από ταινίες», αλλά ακόμη δεν έχουμε δει μια πραγματικά καλή ταινία που να προέρχεται από βιντεοπαιχνίδι. Το «Warcraft», που θα προβάλλεται από τις 9 Ιουνίου, θα βρει πιθανότατα το κοινό του στους εκατομμύρια παίχτες που έχουν κάνει αμέτρητα ξενύχτια μαζί του στον υπολογιστή, αλλά το ευρύ κοινό και οι κριτικοί μάλλον θα το προσπεράσουν. Το «Assassin’s Creed», όμως, που θα δούμε στις 22 Δεκεμβρίου, έχει τις περισσότερες ελπίδες να σπάσει το αρνητικό σερί.

Στο χαρτί όλα δείχνουν άψογα. Ο Τζάστιν Κερζέλ, σκηνοθέτης του περσινού «Μάκβεθ», που άρεσε πολύ στους κριτικούς, συνεργάζεται ξανά με τους πρωταγωνιστές εκείνης της ταινίας, Μάικλ Φασμπέντερ και Μαριόν Κοτιγιάρ, βάζοντας δίπλα τους τον Τζέρεμι Αϊρονς και τον Μπρένταν Γλίσον. Το πολύ δημοφιλές παιχνίδι της Ubisoft είναι ιδανικό για κινηματογραφική μεταφορά, καθώς πρόκειται για ένα περίεργο μίγμα ιστορικής περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας. Χάρη σε μια πρωτοποριακή τεχνολογία που ξεκλειδώνει τις γενετικές του αναμνήσεις, ο ήρωας που υποδύεται ο Φασμπέντερ μεταφέρεται στην Ισπανία του 15ου αιώνα και ζει τις περιπέτειες του προγόνου του Αγκιλάρ, μέλους μιας μυστικής κοινότητας Ασασίνων.

Το τρέιλερ του «Assassin’s Creed» που μόλις κυκλοφόρησε, είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό. Θα ήταν σχεδόν τέλειο αν κάποιος άσχετος δεν επέλεγε για σάουντρακ το «I am a God» του Κάνιε Γουέστ, τραγούδι που θα ταίριαζε περισσότερο στους «Μαχητές των δρόμων» παρά στην Πρώτη Καλή Ταινία Που Προέρχεται Από Βιντεοπαιχνίδι ™. Οσο για την κοπέλα που κάνει ακροβατικά και σφάζει κόσμο στο πλευρό του Φασμπέντερ, δεν είναι άλλη από την ελληνογαλλίδα Αριάν Λαμπέντ, σύντροφο και Μούσα του Γιώργου Λάνθιμου!